ΚΟΣΜΟΣ

Η Τούρκικη λίρα καταρρέει – Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα εναντίον των ξένων τραπεζών

Η Τούρκικη λίρα καταρρέει – Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα εναντίον των ξένων τραπεζών
AP Photo/Emrah Gurel

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, τη δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια.

Την Πέμπτη η τουρκική λίρα, όπως μεταδίδει το AP, σημείωσε για σύντομο διάστημα ιστορικό χαμηλό στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, η λίρα έπεσε κατά 1% φτάνοντας τις 7,26 έναντι του ενός δολαρίου. Αργότερα μέσα στη μέρα ανέκαμψε ως ένα βαθμό. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2018 όταν 1 δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες. Από την αρχή της χρονιάς η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της.

Η Τουρκία ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια αφού τα τραπεζικά αποθέματά της μειώθηκαν στα 28 δισ. δολάρια από 40 που ήταν στην αρχή της χρονιάς.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κατρακύλα της λίρας, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε στις ξένες τράπεζες Citigroup, Swiss Bank UBS και BNP Paribas να ανταλλάσσουν τουρκικές λίρες. Πρόκειται για ένα απαγορευτικό/προστατευτικό μέτρο το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως εχθρική πράξη απέναντι στις ξένες τράπεζες και το οποίο εκ των πραγμάτων «πολιτικοποιεί» την οικονομική κρίση. Προς επίρρωσιν της «πολιτικοποίησης» της κρίσης, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι η τραπεζική ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας θα κινηθεί νομικά εναντίον χρηματοπιστωτικών θεσμών που εδρεύουν στο Λονδίνο, για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέρδου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Numan Kurtulmuş,: «Η χώρα μας δέχεται παγκόσμια επίθεσης. Το να πυροβολείς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σημαίνει να υποβαθμίζεις τις ζωές των πολιτών. Η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών.»

Στην Τουρκία οι νεκροί από κορωνοϊό έφτασαν τους 3.641 και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 133.000. Η κυβέρνηση ετοιμάζει τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης με το άνοιγμα καταστημάτων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ