ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέα εστία κρουσμάτων σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ

Κορωνοϊός: Νέα εστία κρουσμάτων σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ
AP Photo/Lee Jin-man

Οι υγειονομικές Αρχές της Νότιας Κορέας ερευνούν μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη, εστία κρουσμάτων κορωνοϊού που συνδέεται με κάποια νυχτερινά κέντρα στη Σεούλ, την ώρα που η χώρα υιοθετεί λιγότερο περιοριστικά μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Τουλάχιστον 15 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί συνδέονται με κλαμπ στην Ιταεγούν, μια δημοφιλή συνοικία της Σεούλ τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, ανακοίνωσε σήμερα το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πολύ λίγα νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα, με τα περισσότερα να αφορούν ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Όμως τα κρούσματα που σχετίζονται με τα κλαμπ, αν και προς το παρόν περιορισμένα, αναμένεται να αυξηθούν.

«Στα μέρη αυτά παρατηρούνται επικίνδυνες συνθήκες, για τις οποίες ανησυχούμε περισσότερο», δήλωσε ο διευθυντής του KCDC Ζέονγκ Έουν- κιεόνγκ, αναφερόμενος στο σύστημα εξαερισμού και στη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να επισκέπτεστε αυτά τα κέντρα όσο το δυνατόν περισσότερο», συνέστησε στους πολίτες.

Εξαιτίας της νέας εστίας μόλυνσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα να αναστείλουν εθελοντικά τη λειτουργία τους για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη, επεσήμανε ο Γιούν Τάε- χο, γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας.

Αν επιλέξουν να παραμείνουν ανοικτά, θα πρέπει να τηρούν πιο αυστηρά τα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή τα κέντρα διασκέδασης οφείλουν να συμμορφώνονται με τον κανόνα τήρησης τουλάχιστον ενός μέτρου απόσταση μεταξύ των ατόμων, ενώ καταγράφουν τα ονόματα όλων των πελατών τους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.

Τοπικοί αξιωματούχοι στη Σεούλ δήλωσαν ότι έχουν έναν κατάλογο περίπου 1.500 ατόμων που επισκέφθηκαν τα κλαμπ στα οποία παρουσιάστηκαν κρούσματα της covid-19, ενώ κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και σε άλλες πόλεις τις οποίες επισκέφθηκαν ή στις οποίες ζουν οι ασθενείς.

Οι Αρχές έχουν ζητήσει από όποιον επισκέφθηκε τα κλαμπ αυτά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες και να υποβληθεί σε τεστ.

Η νέα εστία κρουσμάτων έφερε επίσης στο προσκήνιο την αντιπαράθεση για τις επιπτώσεις του συστήματος παρακολούθησης των ασθενών με covid-19 που υιοθέτησε η Νότια Κορέα και της αποκάλυψης ευρέως κάποιων προσωπικών τους δεδομένων.

Για να αντιμετωπίσουν την επιδημία οι νοτιοκορεατικές Αρχές ιχνηλατούν τις επαφές των κρουσμάτων χρησιμοποιώντας την υψηλή τεχνολογία, κάτι που σημαίνει ότι εντοπίζουν την τοποθεσία του κινητού του τηλεφώνου, τον παρακολουθούν μέσω κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και των κινήσεων των καρτών του.

Εξάλλου αυτόματα μηνύματα στέλνονται στα κινητά τηλέφωνα οποιουδήποτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με τις αρχές συχνά να αποκαλύπτουν στοιχεία για το φύλο του ασθενή, την ηλικία του, τον τόπο διαμονής ή εργασίας του στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν όσο το δυνατό περισσότερες πιθανές επαφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ