ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Παρέμβαση Σόιμπλε για την οικονομία ενώ οι νεκροί αυξάνονται

Κορωνοϊός - Γερμανία: Παρέμβαση Σόιμπλε για την οικονομία ενώ οι νεκροί αυξάνονται
AP Photo/Michael Probst

Κατά 1.251 αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα στη Γερμανία, ενώ η μείωση εσόδων, η κατάρρευση των εξαγωγών και η απειλή λουκέτου για πολλά ασφαλιστικά ταμεία είναι οι πρώτες συνέπειες του κορωνοϊού για τη γερμανική οικονομία.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε πλέον τα 168.551, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 147 φτάνοντας τους 7.369.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που επικαλείται εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα λόγω κορωνοϊού φτάνει πλέον στα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η εκτίμηση ξεπερνά κατά πολύ την τελευταία επίσημη προβλέψη του υπουργείου, που έκανε λόγο για 82 δις.

Σύμφωνα με τον Γιενς Μπόισεν Χόφγκρεφε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου, «με βάση τις νέες εκτιμήσεις το 2021 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές 20 δις ευρώ, εφόσον τεθεί πάλι σε ισχύ το ‘φρένο χρέους’ που προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα», αλλά έχει ανασταλεί προσωρινά για το 2020. Για βραχυπρόθεσμα μέτρα πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαθέτει ακόμη περιθώρια ελιγμών. Για παράδειγμα η έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους φτάνει τα 50 δις ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί μόλις 12 δις. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το γερμανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 76% του ΑΕΠ. Το 2019 η Γερμανία είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα προβλεπόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας, για πρώτη φορά από το 2002, περιορίζοντας το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχουν συρρικνωθεί τα έσοδά τους λόγω μείωσης της απασχόλησης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα έξοδα για νοσηλεία και ιατρική περίθαλψη, αλλά και για έκτακτα μέτρα με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, επισημαίνει η Handelsblatt. Εκτιμάται ότι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξατμιστούν τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία ξεπερνούσαν τα 20 δις ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αναπόφευκτη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν λείπουν και αιτήματα για έκτακτη στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρέπει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι το συντομότερο δυνατόν», προειδοποιεί ο Μάρτιν Λιτς, επικεφαλής του μεγαλύτερου γερμανικού ασφαλιστικού ταμείου ΑΟΚ.

Μείωση-ρεκόρ για τις εξαγωγές

Ανησυχία προκαλούν και τα νέα στοιχεία για τις εξαγωγές που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν τον Μάρτιο, δηλαδή την περίοδο που άρχισαν να επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Οι εξαγωγές- κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας- υποχώρησαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 η συρρίκνωση φτάνει το 11,8%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης που έχει καταγραφεί από το 1990. Σημαντική μείωση κατά 5,1% (τη μεγαλύτερη από το 2009) εμφανίζουν και οι εισαγωγές προϊόντων προς τη Γερμανία. Αναλυτής της DekaBank δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ότι οι εξαγωγείς υφίστανται διπλό πλήγμα, «τόσο από την αδυναμία της κινεζικής αγοράς, όσο και από την εντεινόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή αγορά». Στους επόμενους μήνες η Κίνα αναμένεται να ανακάμψει, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί, εκτιμά ο αναλυτής.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) μία στις τέσσερις γερμανικές επιχειρήσεις αναμένει για το 2020 σημαντική μείωση τζίρου, που μπορεί να φτάσει και το 50%. Συναγερμός και για τον κλάδο του τουρισμού, καθώς τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Μάρτιο καταγράφουν μείωση διανυκτερεύσεων κατά 53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί από το 1992. Όπως αναμενόταν λόγω περιοριστικών μέτρων, ακόμη μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι αφίξεις από το εξωτερικό (-67%). Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρία έρευνας της αγοράς GfK «ο ένας στους τρεις Γερμανούς θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί στους επόμενους 12 μήνες λόγω κορωνοϊού».

Διακριτικές αιχμές Σόιμπλε για το Συνταγματικό Δικαστήριο

Σε συνέντευξη στις εφημερίδες του δικτύου RND ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του ευρώ με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, η οποία αμφισβητεί τη συμμετοχή της Μπούντεσμπανκ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), αμφισβητώντας μάλιστα ανοιχτά, για πρώτη φορά, παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο ζήτημα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να χαίρεται με αυτήν την κατάσταση» γιατί, όπως επισημαίνει, «η διατήρηση του ευρώ μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και σε άλλες χώρες αν κάθε συνταγματικό δικαστήριο εκδώσει αποφάσεις με τα δικά του κριτήρια».

Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει να εννοηθεί ότι σέβεται την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, ενώ υπενθυμίζει ότι και ο ίδιος παλαιότερα, ως υπουργός Οικονομικών, δεν συμφωνούσε πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, «με όλον τον σεβασμό για την ανεξαρτησία της». Από εδώ και πέρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, «πρέπει να κάνουμε το παν, σε πολιτικό επίπεδο, για να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη».

Αλτμάιερ: Η Ευρώπη θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από χώρες εκτός ΕΕ

Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ από χώρες εκτός ΕΕ για την εισαγωγή κάποιων ιατρικών εφοδίων και φαρμακευτικών ουσιών, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ.

«Η Γερμανία, που αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, αισθάνεται μια ιδιαίτερη ευθύνη εν μέσω κρίσης κορωνοϊού να διαμορφώσει την Ευρώπη με πνεύμα αλληλεγγύης», επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο Άλτμαϊερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι η ενιαία αγορά παραμένει η ραχοκοκκαλιά της ΕΕ και αποτελεί αιτία ζήλιας για πολλές χώρες, ακόμη περισσότερο μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η τρέχουσα κρίση δείχνει ότι πρέπει να αποφύγουμε τη μονομερή εξάρτηση και να διαφοροποιήσουμε περισσότερο τις διεθνείς αλυσίδες προμηθειών», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από μη Ευρωπαίους προμηθευτές για φαρμακευτικές ουσίες και ιατρικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως οι μάσκες.

«Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική η οποία θα ενισχύσει τη βιομηχανική βάση στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια ενός καλού πλαισίου συνθηκών, κυρίως για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Όμως ο Άλτμαϊερ υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Η τρέχουσα κρίση δεν σημαίνει ότι αποχαιρετάμε την παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης ξεκάθαρων κανόνων στο παγκόσμιο εμπόριο, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν όλοι».

Το Βερολίνο προετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες για το ξένο εμπόριο, βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνεται για τις αγορές από χώρες εκτός ΕΕ μετοχών σε σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Εξάλλου ο Άτλμαϊερ σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνδυάσει τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία με τον στόχο της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

«Μετά την κρίση η Ευρώπη πρέπει να αναχθεί σε πηγή ιδεών για μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, μια φιλική προς το περιβάλλον οικονομία και μια επιτυχημένη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως στρατηγική ανάπτυξης για την οικονομία μας ώστε οι καινοτομίες και οι νέες καθαρές τεχνολογίες να μας βοηθήσουν να βρούμε νέες εξαγωγικές αγορές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Άλτμαϊερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ