ΚΟΣΜΟΣ

H Λευκορωσία… στον κόσμο της: Πανηγυρικοί εορτασμoί εν μέσω κορωνοϊού

H Λευκορωσία… στον κόσμο της: Πανηγυρικοί εορτασμoί εν μέσω κορωνοϊού
AP Photo/Sergei Grits

Με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τη Ρωσία, η οποία ανέβαλε την καθιερωμένη παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης, που σηματοδοτεί τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επέλεξε να γιορτάσει η Λευκορωσία, αφού ο ηγέτης της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι… διαβόητος για την στάση του απέναντι στην πανδημία

Προσφέροντας θέαμα που έχει να δει ο πλανήτης τουλάχιστον δύο μήνες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο στο Μινσκ προκειμένου να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στη Λευκορωσία.

Για τη χώρα αυτή, η οποία δεν έχει εφαρμόσει κανένα περιοριστικό μέτρο για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού η 75η επέτειος από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μία καλή αφορμή για λαοσύναξη και παράτες.

Στη Λευκορωσία οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται κανονικά, ενώ στη σημερινή εκδήλωση υπολογίζεται παρευρέθηκαν τουλάχιστον 11.000 θεατές και 3.000 άνθρωποι παρέλασαν υπό το βλέμμα του προέδρου Λουκασένκο,ο οποίος έχει δεχτεί αρκετή κριτική από ευρωπαίους αξιωματούχους για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία.

Όμως και πολίτες της χώρας φαίνεται πως αντιτίθενται στις μαζικές συγκεντρώσεις: περίπου 13.000 Λευκορώσοι φέρονται να υπέγραψαν αίτημα για ματαίωση της παρέλασης ζητώντας οι πόροι να χρησιμοποιηθούν για αγορά αναπνευστήρων για τα νοσοκομεία.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει δημοσίως τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες κατά του κορωνοϊού ως «ψύχωση», έχει δηλώσει επίσης ότι «είναι προτιμότερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατισμένος».

Η χώρα αυτή των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε καταγράψει το Σάββατο 21.101 καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους από 120 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ