ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Η μεγάλη αλλαγή που παρουσιάζεται σε ασθενείς με Covid 19

Κορωνοϊός - Ιταλία: Η μεγάλη αλλαγή που παρουσιάζεται σε ασθενείς με Covid 19
AP Photo / Claudio Furlan

Σε παρέμβασή του το Σάββατο στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό La7, o Τζουζέπε Ρεμούτσι, διευθυντής του ινστιτούτου φαρμακολογίας του Μιλάνου Μάριο Νέγκρι, δήλωσε ότι «οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ιταλία, τώρα, είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνους που αρρώστησαν πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες».

«Πρώτα έφταναν στα έκτακτα περιστατικά ογδόντα άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τώρα, οκτώ στους δέκα μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι και να θεραπευθούν εκεί», πρόσθεσε.

«Μοιάζει να είμαστε αντιμέτωποι με μια ασθένεια σαφώς διαφορετική από εκείνη που έθεσε υπό τεράστια πίεση τις υποδομές του ιταλικού συστήματος υγείας, στην αρχή της πανδημίας αυτής», δήλωσε επίσης ο Ρεμούτσι.

Εξήγησε, πάντως, ότι δεν ξέρει αν έχει μεταλλαχθεί ο ιός ή αν άλλαξε το ιικό φορτίο του κάθε ασθενή. «Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι οι άνθρωποι που μολύνονται αυτή την περίοδο, είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους που νόσησαν πριν από δυο μήνες», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου φαρμακολογίας Μάριο Νέγκρι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Νέγκρι δηλώνει αισιόδοξος, τέλος, σχετικά με τη θεραπεία που δοκιμάζεται σε πολλά ιταλικά νοσοκομεία και βασίζεται στη δωρεά πλάσματος με αντισώματα, από ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να θεραπευθούν.

«Αν, όπως νομίζω, τα τεστ αποδείξουν ότι η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική, θα μπορέσουμε να την κάνουμε προσβάσιμη σε όλους», κατέληξε ο Ιταλός επιστήμονας.

Το καλό, το κακό και το άσχημο: Τρία σενάρια για το μέλλον του κορωνοϊού

Πιθανή επαναφορά του lockdown στο Μιλάνο λόγω συνωστισμού

Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του νέου κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Τη Δευτέρα η χώρα μπήκε στη «δεύτερη φάση» μερικής επιστροφής στην γνωστή της καθημερινότητα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης προκλήθηκε συνωστισμός στην περιοχή Ναβίλι του Μιλάνου, με πολίτες οι οποίοι δεν φορούσαν μάσκα και δεν κρατούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής» τις φωτογραφίες και τα βίντεο που διακρίνονται πολλοί κατοίκοι -κυρίως νέοι- να περπατούν ή να πίνουν μπύρα στην συγκεκριμένη περιοχή, κρατώντας ελάχιστη απόσταση ο ένας από τον άλλο.

«Είτε τα πράγματα αλλάζουν αμέσως και σήμερα σταματά η κοσμοσυρροή στην περιοχή του Ναβίλι είτε αύριο θα απαγορεύσω την πρόσβαση», δήλωσε ο Σάλα.

«Όταν έπρεπε να ευχαριστήσω τους Μιλανέζους για την συμπεριφορά τους, το έκανα αμέσως, αλλά υπάρχουν και στιγμές, σαν την σημερινή, στις οποίες πρέπει κανείς να αντιδρά οργισμένος», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Αν τα κρούσματα ξαναρχίσουν να αυξάνονται η λεγόμενη "δεύτερη φάση" στην οποία βρισκόμαστε θα πρέπει να "παγώσει" άμεσα και να ξαναεπιβληθούν όλες οι απαγορεύσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάσιμο Γκάλι, υπεύθυνος του τμήματος Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου Σάκο του Μιλάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ