ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών - 1.083 νέα κρούσματα σε μία ημέρα

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών - 1.083 νέα κρούσματα σε μία ημέρα
AP Photo / Andrew Medichini

Συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών στην Ιταλία, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 244 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 40 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε θεραπευμένοι είναι 1.261 περισσότεροι από την Παρασκευή.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή έκτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για τέταρτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα είναι 218.268. Οι νεκροί έφτασαν τους 30.395. Παράλληλα, 103.031 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Παρασκευή, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 217.185 και είχαν χάσει την ζωή τους 30.201 άνθρωποι ενώ 99.023 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 194 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.083 νέα κρούσματα. 4.008 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Παράλληλα, 1.034 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 13.384 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 69.974 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Οι ιταλικές αρχές υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του τελευταίου εικοσιτετραώρου είναι ο χαμηλότερος από την αρχή της καταγραφής αυτής, ενώ θεωρείται σημαντικό το ότιοι θεραπευμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 100.000.

Στο μεταξύ, το τοπικό δικαστήριο της Καλαβρίας, έκρινε ότι η απόφαση της περιφερειάρχη Γιόλε Σαντέλι, να ξαναλειτουργήσουν από την περασμένη εβδομάδα τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια, με ροφήματα και φαγητό στα τραπέζια, είναι άκυρη.

Κατά συνέπεια, οι πελάτες θα μπορούν να παίρνουν μόνον καφέ και εδέσματα σε πακέτο και να τα καταναλώνουν στο σπίτι, όπως συμβαίνει, προς το παρόν, σε όλη την υπόλοιπη Ιταλία.

Η μεγάλη αλλαγή που παρουσιάζεται σε ασθενείς με Covid 19

Σε παρέμβασή του το Σάββατο στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό La7, o Τζουζέπε Ρεμούτσι, διευθυντής του ινστιτούτου φαρμακολογίας του Μιλάνου Μάριο Νέγκρι, δήλωσε ότι «οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ιταλία, τώρα, είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνους που αρρώστησαν πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες».

«Πρώτα έφταναν στα έκτακτα περιστατικά ογδόντα άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τώρα, οκτώ στους δέκα μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι και να θεραπευθούν εκεί», πρόσθεσε.

«Μοιάζει να είμαστε αντιμέτωποι με μια ασθένεια σαφώς διαφορετική από εκείνη που έθεσε υπό τεράστια πίεση τις υποδομές του ιταλικού συστήματος υγείας, στην αρχή της πανδημίας αυτής», δήλωσε επίσης ο Ρεμούτσι.

Εξήγησε, πάντως, ότι δεν ξέρει αν έχει μεταλλαχθεί ο ιός ή αν άλλαξε το ιικό φορτίο του κάθε ασθενή. «Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι οι άνθρωποι που μολύνονται αυτή την περίοδο, είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους που νόσησαν πριν από δυο μήνες», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου φαρμακολογίας Μάριο Νέγκρι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Νέγκρι δηλώνει αισιόδοξος, τέλος, σχετικά με τη θεραπεία που δοκιμάζεται σε πολλά ιταλικά νοσοκομεία και βασίζεται στη δωρεά πλάσματος με αντισώματα, από ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να θεραπευθούν.

«Αν, όπως νομίζω, τα τεστ αποδείξουν ότι η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική, θα μπορέσουμε να την κάνουμε προσβάσιμη σε όλους», κατέληξε ο Ιταλός επιστήμονας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ