ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ν. Κορέα: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα - Φόβοι για δεύτερο κύμα

Κορωνοϊός - Ν. Κορέα: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα - Φόβοι για δεύτερο κύμα
AP Photo/Ahn Young-joon

Τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων εδώ και ένα μήνα, δηλαδή 34, κατέγραψε σήμερα η Νότια Κορέα αφού μια νέα εστία της επιδημίας εμφανίστηκε σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ στα οποία είχε πάει ένας ασθενής.

Από τα νέα κρούσματα τα 26 αφορούν μετάδοση της Covid-19 στην κοινότητα και οκτώ είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο σημερινός απολογισμός είναι ο υψηλότερος από τις 9 Απριλίου. Αφού αντιμετώπισε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού εκτός Κίνας, η Νότια Κορέα κατέγραφε μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να κυμαίνεται γύρω στα 10 νέα κρούσματα ή και λιγότερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αναζωπύρωση οφείλεται σε μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη εστία της Covid-19 σε πέντε κλαμπ της Σεούλ, στη συνοικία Ιταεγουόν, τα οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας 29χρονος άνδρας προτού βρεθεί θετικός στον ιό.

Τουλάχιστον 15 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή συνδέονται με τον άνδρα αυτό. Από τα 18 νέα κρούσματα του Σαββάτου, τα 17 σχετίζονταν με την εστία αυτή, ενώ σήμερα οι 14 από τις 26 νέες μολύνσεις σε επίπεδο κοινότητας αφορούν τη Σεούλ, σύμφωνα με το KCDC.

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχές της κορεατικής πρωτεύουσας ζήτησαν να κλείσουν όλα τα νυχτερινά κέντρα της πόλης καθώς φοβούνται ότι η νέα εστία της μόλυνσης θα αναζωπυρώσει την επιδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν σε 7.200 τον αριθμό των ατόμων που επισκέφθηκαν τα εν λόγω κλαμπ.

«Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων», δήλωσε ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουν- σουν, διευκρινίζοντας ότι τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Επίσης ζήτησε από τους ανθρώπους που τα έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες να ενημερώσουν τις αρχές και να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Νότια Κορέα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χάρη σε ένα τεράστιο πρόγραμμα «ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας», για το οποίο δέχθηκε επαίνους και θεωρείται διεθνώς πρότυπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η επανεμφάνιση κρουσμάτων της covid-19 ήρθε την ώρα που η Νότια Κορέα χαλαρώνει κάποιους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και οδεύει προς το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Δημόσιοι χώροι, όπως μουσεία και γκαλερί έχουν επαναλειτουργήσει, ενώ έχει ξεκινήσει η νέα σαιζόν κάποιων επαγγελματικών αθλημάτων, όπως το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Δεύτερο κύμα

Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν προειδοποίησε για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, εξηγώντας ότι η νέα εστία υπογραμμίζει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά στη χώρα ο κορωνοϊός ανά πάσα στιγμή.

«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει (…) δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ποτέ σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιδημίας», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Θα περάσει πολύς καιρός προτού εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία covid-19. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν με τους κανόνες ασφαλείας μέχρι να τελειώσει η κατάσταση, ακόμη και αφού επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους», κάλεσε ο Μουν τους συμπολίτες του.

Εξάλλου στο πλαίσιο της μάχης της Νότιας Κορέας ενάντια στην covid-19 το KCDC θα έχει διευρυμένες εξουσίες, σημείωσε ο Μουν, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα συστήσουν δικό τους σύστημα αντιμετώπισης της επιδημίας με τη συμμετοχή περισσότερων ειδικών.

«Θα προχωρήσουμε επίσης στη δημιουργία νοσοκομείων που θα ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες και ενός εθνικού κέντρου έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες», εξήγησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

«Αυτές οι ενέργειες επείγουν, αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα», κατέληξε

Στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί συνολικά 10.874 κρούσματα και 256 θάνατοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ