ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Μετανιωμένος για την παραίτησή του ο πρώην αντικαγκελάριος Στράχε μετά την «υπόθεση Ίμπιζα»

Αυστρία: Μετανιωμένος για την παραίτησή του ο πρώην αντικαγκελάριος Στράχε μετά την «υπόθεση Ίμπιζα»
AP Photo/Ronald Zak

«Λάθος» χαρακτηρίζει την τότε παραίτησή του -πριν από ένα χρόνο, στις 18 Μαΐου 2019- από την κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, μετά τις αποκαλύψεις για την «Υπόθεση Ίμπιζα», ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες.

Όπως ισχυρίζεται ο Στράχε, που φέρεται να εμπλέκεται άμεσα στο σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής για το οποίο διεξάγονται έρευνες εναντίον του από την Εισαγγελία Βιέννης, ο ίδιος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του «βίντεο της Ίμπιζα» -στο οποίο υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα ολιγάρχη άμεσες κρατικές αναθέσεις- για να «σώσει, στο πνεύμα πολιτικής υπευθυνότητάς του απέναντι στο κράτος», την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματός του με το Λαϊκό Κόμμα.

Στις σημερινές συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Kronen Zeitung και Die Presse, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε διατείνεται ότι ο τότε (σ.σ. και νυν) καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, του είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχιζόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός σε περίπτωση δικής του παραίτησης από αντικαγκελάριος.

Η παραίτησή του από αντικαγκελάριος υπήρξε σωστή, αλλά η παραίτησή του από αρχηγός των Ελευθέρων, ήταν «λάθος», αναφέρει ο Στράχε, επισημαίνοντας ότι υποτίμησε τότε, από τη μία πλευρά το πώς «συνοδοιπόροι» του θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση για το δικό τους συμφέρον, και από την άλλη τη «μακιαβελική» επιθυμία για εξουσία του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Λαϊκού Κόμματός του.

Επιπλέον, όπως τονίζει, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι μετά τη δική του παραίτηση ως αντικαγκελάριος, δεν υπήρχε κανένας λόγος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις προκάλεσε όμως το Λαϊκό Κόμμα από καθαρά και μόνον πολιτική σκοπιμότητα.

Μόλις προ δεκαημέρου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε ανακοινώσει ότι ως επικεφαλής υποψήφιος του νέου κόμματος «Συμμαχία για την Αυστρία», θα διεκδικήσει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη - που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε για τις 15 Μαΐου, την παρουσίαση της τελικής μορφής αυτού «του νέου, δυναμικού κινήματος πολιτών, με ένα πρόγραμμα για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Εξαιτίας της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του στη διαβόητη «Υπόθεση Ίμπιζα» ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του, ενώ λόγω εμπλοκής του σε άλλα εσωκομματικά σκάνδαλα, είχε διαγραφεί οριστικά από το Κόμμα των Ελευθέρων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Έκπτωτος

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι πέρυσι τον Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, είχε διαγραφεί οριστικά στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ως μέλος από τους Ελευθέρους, εξαιτίας επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο κόμμα.

Επίσημα πάντως, η «ερήμην του» οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του από μέλος του κόμματος, δεν επακολούθησε για την «Υπόθεση Ίμπιζα», ή για τη σπατάλη κομματικών χρημάτων, αλλά «για τις επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του Στράχε, τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, τις αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σάλο είχαν προκαλέσει τον Νοέμβριο, οι νέες αποκαλύψεις ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δικαιολογούσε ως «έξοδα παράστασης» ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της βίλας του σε προάστιο της Βιέννης, ή και τις πληρωμές ιδιαιτέρων μαθημάτων για τον γιο του, και αυτό, πέραν από τις ήδη γνωστές σπατάλες κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ίδιου και της συζύγου του.

Μετά την «Υπόθεση Ίμπιζα», αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε -όπως, είσπραξη από μέρους του, ποσού 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του- το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ