ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αναπόφευκτες οι μαζικές απολύσεις στις αεροπορικές εταιρείες

Κορωνοϊός: Αναπόφευκτες οι μαζικές απολύσεις στις αεροπορικές εταιρείες
AP Photo

Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τώρα έχουν γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τη “σφαγή” που εκτόξευσε την ανεργία της χώρας από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού. 

Όμως αυτοί οι ίδιοι εργαζόμενοι του κλάδου - περίπου 750.000 πιλότοι, αεροσυνοδοί, χειριστές αποσκευών, μηχανικοί και άλλοι - κινδυνεύουν σύντομα να χάσουν τη δουλειά τους.

Η ομοσπονδιακή διάσωση για την αεροπορική βιομηχανία απαγόρευσε τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών για τους υπαλλήλους. Ωστόσο, στους εργαζόμενους έχει καταστεί πλέον σαφές ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται μόλις η απαγόρευση αρθεί την 1η Οκτωβρίου, με τις εκτιμήσεις να θέλουν ότι έως και το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας του κλάδου θα μπορούσε να εξαφανιστεί, μεταδίδει το CNNi.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ζητήσει από τους εργαζομένους να λάβουν εθελοντικά άμισθη ή χαμηλά αμειβόμενη άδεια. Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στους τέσσερις μεγαλύτερους αερομεταφορείς - American (AAL), United, Delta (DAL) και Southwest - το έχουν κάνει, που αντιστοιχεί σε περίπου το 26% του προσωπικού αυτών των εταιρειών στο τέλος του 2019.

Αλλά ακόμη και με αυτό το ποσοστό των εθελοντικών αδειών, τις επιχορηγήσεις των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα δάνεια χαμηλού επιτοκίου από την ομοσπονδιακή διάσωση που είναι γνωστή ως νόμος CARES, οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Οι απώλειες του πρώτου τριμήνου στη βιομηχανία ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ χειρότερο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ομοσπονδιακή βοήθεια καλύπτει μόνο περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού κόστους εργασίας έως τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Philip Baggaley, επικεφαλής πιστωτικός αναλυτής για τις αεροπορικές εταιρείες της Standard & Poor's. Πιστεύει ότι μεταξύ 20% και 30% των θέσεων εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσω εξαγορών και προσφορών πρόωρης συνταξιοδότησης, μαζί με ακούσιες απολύσεις.

Οι βαθιές και μόνιμες περικοπές στις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ολόκληρου του κλάδου είναι αναπόφευκτες από το φθινόπωρο, ακόμη και αν η οικονομία έχει βελτιωθεί μέχρι τότε, επειδή είναι σαφές ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψουν τα αεροπορικά ταξίδια στα προηγούμενα επίπεδα.

"Τελικά, πιθανότατα θα δούμε 95.000 έως 105.000 θέσεις εργασίας να χάνονται στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ", δήλωσε η Helane Becker, αναλυτής αεροπορικών εταιρειών στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen.

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες τώρα, εν μέρει επειδή δεν μπορούν να μειώσουν περεταίρω το προσωπικό τους παρά τα αραιά χρονοδιαγράμματα πτήσεων τους, παρόλο που η κυκλοφορία των επιβατών έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η United (UAL), η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σε πολλούς από τους εργαζομένους της - τους περίπου 11.500 διοικητικούς υπαλλήλους της - ότι σκοπεύει να μειώσει αυτό το προσωπικό κατά τουλάχιστον 30% την 1η Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πιο λεπτομερή αναφορά περί περικοπών θέσεων που έχει ανακοινωθεί από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ