ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η Κίνα: Αναστέλλει τις εισαγωγές βοείου κρέατος από την Αυστραλία

Στην αντεπίθεση η Κίνα: Αναστέλλει τις εισαγωγές βοείου κρέατος από την Αυστραλία
Mick Tsikas/AAP Image via AP

Η Κίνα ανέστειλε σήμερα τις εισαγωγές αυστραλιανού βοείου κρέατος από τέσσερις μεγάλους προμηθευτές της χώρας της Ωκεανίας, εν μέσω της πολιτικής έντασης που υποβόσκει μεταξύ του Πεκίνου και της Καμπέρας, η οποία έχει αξιώσει να διεξαχθούν έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση του νέου κορωνοϊού.

Η Αυστραλία προσχώρησε στο στρατόπεδο των χωρών, με πρωτοστατούσες τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ζητούν να ανοίξει έρευνα για το πώς εξαπλώθηκε η πανδημία της Covid-19 -η οποία ξεκίνησε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019 και κατόπιν διαδόθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη- κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν αντέδρασε αποτελεσματικά τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας και ότι υποβάθμισε τις συνέπειές της.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό τους, τα κινεζικά τελωνεία ειδοποιούν για την αναστολή των εισαγωγών κρέατος από τέσσερις αυστραλιανούς προμηθευτές από σήμερα.

Η διάρκεια της αναστολής εισαγωγών δεν καθορίστηκε και ούτε τα τελωνεία προσδιόρισαν τους επακριβείς λόγους γι' αυτό.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Σάιμον Μπέρμιγχαμ τόνισε πως η αναστολή εισαγωγών συνδέεται με "μικρές" τεχνικές παραβιάσεις των απαιτήσεων υγειονομικής ασφαλείας και σήμανσης στις ετικέτες, που ισχύουν στην Κίνα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν ανρνήθηκε σήμερα πως η αναστολή ορισμένων εισαγωγών αυστραλιανού βοείου κρέατος «σχετίζεται» με το αίτημα της Καμπέρα για έρευνα για τον κορωνοϊό.

«Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα», είπε στους δημοσιογράφους, προτρέποντάς τους «να μην παρασύρονται σε μία πολιτική παρερμηνεία».

Οι τέσσερις αυτοί προμηθευτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% των αυστραλιανών εξαγωγών βοείου κρέατος προς την Κίνα, με εκτιμώμενη αξία 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ), σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Είχε προειδοποιήσει

Στα τέλη Απριλίου, ο πρέσβης της Κίνας στην Καμπέρα Τσενγκ Ζινγκγιέ είχε προειδοποίησει ότι το αίτημα της Αυστραλίας για έρευνα σχετικά με την Covid-19 ήταν «επικίνδυνο» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μποϊκοτάζ από Κινέζους καταναλωτές, ενώ είχε αφήσει και αιχμές για μείωση του αριθμού των Κινέζων, που θα έρχονταν για σπουδές σε αυστραλιανά πανεπιστήμια της Αυστραλίας και που αποτελούν μία σημαντική πηγή εισοδήματος για αυτά τα ιδρύματα.

Η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας. Ωστόσο, οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ