ΚΟΣΜΟΣ

EasyJet - Χατζηιωάννου: Αμοιβή 5 εκατ. λίρες σε όποιον «χαλάσει» τη συμφωνία με την Airbus

EasyJet - Χατζηιωάννου: Αμοιβή 5 εκατ. λίρες σε όποιον «χαλάσει» τη συμφωνία με την Airbus
AP Photo / PHILIPPOS CHRISTOU

Διατεθειμένος να προσφέρει αμοιβή 5 εκατ. λίρες Αγγλίας, από την προσωπική του περιουσία, σε όποιον του παράσχει πληροφορίες αναφορικά με τη συμφωνία της αεροπορικής εταιρείας easyJet με την Airbus για την προμήθεια 107 αεροσκαφών, δηλώνει o κύπριος επιχειρηματίας και ιδρυτής της EasyJet, Στέλιος Χατζηιωάννου.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου προτίθεται να προσφέρει αμοιβή έως £5.000.000 σε μετρητά (πέντε εκατ. λίρες Αγγλίας) από την προσωπική του περιουσία, σε όποιον παράσχει χρήσιμες πληροφορίες που θα επιτρέψουν την ακύρωση της παραγγελίας 107 επιπλέον αεροσκαφών της Airbus από την εταιρεία EasyJet με συνολικό κόστος £4.500.000.000 (4,5 δισ. λίρες), που η EasyJet αδυνατεί να πληρώσει».

«Όποιος διαθέτει σχετικές πληροφορίες μπορεί να στείλει e-mail με πλήρη εμπιστευτικότητα στην ηλεκτρονική διεύθυνση easyJet-airbus-scandal@stelios.com και ο Sir Στέλιος θα αξιολογήσει τις πληροφορίες. Η σχετική ανακοίνωση, το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, ήδη από το τέλος Μαρτίου 2020, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αγορά νέων αεροσκαφών της Airbus από την εταιρεία easyJet», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς στρέφεται πλέον ανοικτά εναντίον των μετόχων της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους (low-cost) που ο ίδιος είχε ιδρύσει το 1995, ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία που είχαν συνάψει οι μέτοχοι με την Airbus για την προμήθεια 100 νέων αεροσκαφών.

Ο Χατζηιωάννου, σύμφωνα με το βρετανικό Sky News, υποστηρίζει πως μόνο με αυτό τον τρόπο η EasyJet θα μπορέσει να επιβιώσει, με φόντο την πρωτοφανή οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις αερομεταφορές.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν διστάζει να αποκαλέσει του διευθυντές της εταιρείας του «λωποδύτες», ενώ χαρακτηρίζει τους ιθύνοντες της Airbus «μετρ της δωροδοκίας».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της EasyJet χαρακτηρίζει παράλογες και ανόητες τις αιτιάσεις του Χατζηιωάννου, συμφωνώντας, ωστόσο, για την αναβολή της εκτέλεσης της παραγγελίας για έναν ορισμένο αριθμό των αεροσκαφών της Airbus.

Ωστόσο, η νέα αυτή παρέμβαση του Ελληνοκύπριου μεγαλοεπιχειρηματία είναι πιθανό να προκαλέσει οργή στους κόλπους της εταιρείας του, η οποία έχει οδηγήσει σε άδειες άνευ αποδοχών χιλιάδες άτομα από το προσωπικό, ενώ έχει προχωρήσει και σε σύναψη δανείου ύψους 600 εκατ. λιρών, μέσω ενός σχεδίου χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ