ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 10.000 Κινέζοι θα εκτοπιστούν για χάρη γιγαντιαίου τηλεσκοπίου

Σχεδόν 10.000 Κινέζοι θα εκτοπιστούν για χάρη γιγαντιαίου τηλεσκοπίου
GETTY IMAGES

Σχεδόν 10.000 κάτοικοι σε προάστιο της κινεζικής πόλης Γκουιζού, θα εκτοπιστούν από τις κατοικίες τους προκειμένου να κάνουν ‘χώρο’ σε ένα γιγαντιαίο τηλεσκόπιο, το οποίο φιλοδοξεί να εντοπίσει κάποια μορφή εξωγήινης ζωής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, με την ονομασία "Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope" (FAST, Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Ανοίγματος Πεντακοσίων Μέτρων), το οποίο καλύπτει μια επιφάνεια όσο 30 γήπεδα ποδοσφαίρου, τα σχέδια για την κατασκευή του οποίου ξεκίνησαν το 2011 και πρόκειται να ολοκληρωθούν φέτος το Σεπτέμβριο.

Οι επαρχιακές αρχές κάλεσαν περισσότερος από 9.110 ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το ραδιοτηλεσκόπιο –το οποίο έχει σφαιρικό άνοιγμα διαμέτρου 500 μέτρων- να εγκατασταθούν αλλού, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εγκατάστασή του τηλεσκόπιου στην εν λόγω απομονωμένη και φτωχή περιοχή έγινε επειδή είναι μακριά από μεγάλες πόλεις.

Οι άνθρωποι που θα υποχρεωθούν να μετεγκατασταθούν θα αποζημιωθούν με 12.000 γιουάν (1.650 ευρώ). Σε ορισμένους θα δοθεί μια συμπληρωματική βοήθεια για τα έξοδα μετεγκατάστασης.

Η μετεγκατάσταση των κατοίκων θα επιτρέψει "να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο περιβάλλον σε όρους ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων", δήλωσε ο Λι Γιουετσένγκ , υψηλόβαθμος επαρχιακός αξιωματούχος.

Η κατασκευή του τηλεσκοπίου στοίχισε 1,2 δισεκ. γιουάν (165 εκατ. ευρώ) και υπερβαίνει σαφώς σε διαστάσεις το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, που βρίσκεται στο νησί του Πόρτο Ρίκο και έχει διάμετρο 305 μέτρων.

Ο γενικός διευθυντής της Κινεζικής Εταιρείας Αστρονομίας Βου Σιανγκπίνγκ είχε δηλώσει πέρυσι ότι ο υψηλός βαθμός ευαισθησίας του FAST "θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε ευφυή ζωή έξω από τον γαλαξία μας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ