ΚΟΣΜΟΣ

Μάσκες, voucher και εφαρμογές εντοπισμού κρουσμάτων: Οι οδηγίες της Κομισιόν για τον τουρισμό

Μάσκες, voucher και εφαρμογές εντοπισμού κρουσμάτων: Οι οδηγίες της Κομισιόν για τον τουρισμό
AP Photo/Wilfredo Lee

Το πακέτο προτάσεων προς τους ταξιδιώτες των κρατών - μελών της προκειμένου να άρουν με ασφάλεια τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους και να επιτρέψουν την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων, μετά το lockdown, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύμφωνα με το κείμενο, στόχος της Κομισιόν είναι να προσφέρει στους πολίτες «την ευκαιρία για την αναγκαία χαλάρωση και τον καθαρό αέρα», καθώς «αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να ξαναβρεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, εντός της χώρας τους ή εκτός συνόρων, με ασφάλεια και με τα αναγκαία προληπτικά μέτρα».

Οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες έρχονται ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, διαρθρώνονται στους εξής πυλώνες:

  • Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη εντός του 2020
  • Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση των ελεύθερων μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών εντός των κρατών – μελών, με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
  • Ένα πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των επιβατών και του προσωπικού
  • Μία πρόταση για τη δημιουργία ταξιδιωτικών vouchers (κουπονιών), τα οποία θα λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους επιβάτες
  • Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγιεινής.

Η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα, την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να ταξιδεύουν ξανά με τα ακόλουθα μέτρα:

Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα

Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια αποτελούν κλειδί για τον τουρισμό. Καθώς τα κράτη - μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα.

Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την υγειονομική κατάσταση, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση. Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων τριών κριτηρίων:

1. Επιδημιολογία, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC.

2. Τη δυνατότητα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και

3. Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λόγων.



Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνει η Επιτροπή: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις, επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές ή τις χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, για όλους τους πολίτες της ΕΕ και όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Ασφαλής αποκατάσταση υπηρεσιών μεταφοράς σε όλη την ΕΕ για εργαζόμενους - επιβάτες

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών. Δίδεται μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν, επίσης, ενδείξεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.

Ασφαλής επαναλειτουργία των τουριστικών υπηρεσιών

Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.

Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία, επαρκή χωρητικότητα του συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση, παρακολούθηση και ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να διαμείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Διασφάλιση διασυνοριακής διαλειτουργικότητας των εφαρμογών εντοπισμού

Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ανίχνευσης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανές εστίες μόλυνσης και όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές. Τέτοιες εφαρμογές ανίχνευσης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.

Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούν. Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.

Ανάδειξη των voucher ως μια πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοίo) ή οργανωμένα ταξίδια.

Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα κουπόνια θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τα προαιρετικά vouchers πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν.

Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα ταξιδιωτικό πακέτο με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.

Θα πρέπει επίσης να μπορούν να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ