ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δήλωση του Κούσνερ προκάλεσε αμφιβολίες για τη διεξαγωγή των εκλογών

ΗΠΑ: Δήλωση του Κούσνερ προκάλεσε αμφιβολίες για τη διεξαγωγή των εκλογών
AP Photo

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, προκάλεσε αμφιβολίες την Τετάρτη, με μια αμφίσημη δήλωση σχετικά με την πιθανή αναβολή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό Time αν μπορεί να δεσμευτεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, ο Κούσνερ, που πιστεύεται ότι ασκεί μεγάλη επιρροή στον Τραμπ, απάντησε αόριστα: «Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να αποφανθώ για το ένα ή το άλλο, όμως σε αυτό το στάδιο, αυτό προβλέπεται».

Λίγο αργότερα, αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, έδωσε στη δημοσιότητα μια λακωνική ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τα λεγόμενά του: «Δεν γνωρίζω να υπήρξε καμία συζήτηση (σ.σ. στον Λευκό Οίκο) με στόχο την προσπάθεια να μετατεθεί η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών».

Μόνο το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει τις εκλογές σε άλλη ημερομηνία. Ωστόσο οι δηλώσεις του συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ ενέτειναν τις εικασίες γύρω από ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Αμερικανούς.

Στα τέλη Απριλίου ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Τραμπ θα επιχειρούσε «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» να αναβάλει τις εκλογές. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να αλλάξω την ημερομηνία» του απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Γιατί να το κάνω;» διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ