ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλακτικότητα συνιστά ο Πομπέο στο Ισραήλ στην προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης

Επιφυλακτικότητα συνιστά ο Πομπέο στο Ισραήλ στην προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης
Nicholas Kamm/Pool Photo via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε τους Ισραηλινούς ηγέτες να λάβουν υπόψη τους «όλους τους παράγοντες» που εμπλέκονται στην προτεινόμενη ντε φάκτο προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έτσι ώστε αυτή να συμβαδίζει με το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον για το Μεσανατολικό.

Ο Πομπέο πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Μπένι Γκαντς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στην ισραηλινή εφημερίδα Hayom ότι συζήτησε το ζήτημα της προσάρτησης «αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό - πώς να αντιμετωπίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και πώς να βεβαιωθούμε ότι η κίνηση θα γίνει σωστά για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα σύμφωνα με το όραμα της ειρήνης».

Έπειτα από 17 μήνες πολιτικού αδιεξόδου και έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση ενότητας του Νετανιάχου και του Γκαντς θα ορκιστεί αύριο Πέμπτη.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν για το μοίρασμα της εξουσίας προβλέπει την παρουσίαση μετά την 1η Ιουλίου της στρατηγικής για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου, το οποίο παρουσίασε τον Ιανουάριο η Ουάσινγκτον με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι “η αδιαίρετη” πρωτεύουσα του “εβραϊκού κράτους” του Ισραήλ στο οποίο θα προσαρτηθεί η κοιλάδα του Ιορδάνη και οι περισσότεροι από 130 εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια περιορισμένη περιοχή.

Απειλή για την ειρήνη

«Η απόφαση θα ληφθεί από το Ισραήλ και θέλω να γνωρίζω τι σκέφτεται η νέα κυβέρνηση για το θέμα», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Israel Hayom την Τρίτη.

«Οι ΗΠΑ εμπλέκονται ενεργά στο σχέδιο αυτό», απάντησε ο διαπραγματευτής των Παλαιστίνιων Σαέμπ Ερεκάτ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επικοινώνησε μαζί τους όταν προετοίμαζε την επίσκεψη Πομπέο.

«Σε διάφορες συνομιλίες, διεθνείς αξιωματούχοι μας έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι η προσάρτηση θα αποτελέσει απειλή όχι μόνο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά για όλο το διεθνές σύστημα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, υπό την πρωθυπουργία του Νετανιάχου, ο πληθυσμός στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε κατά 50% και ξεπερνά πλέον τους 450.000 ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες μεγάλης έντασης με 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου, που έχει δεσμευθεί να επιβάλει «την κυριαρχία» του Ισραήλ στους οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη, έχει πλέον μπροστά του ένα παράθυρο περίπου τεσσάρων μηνών μεταξύ της 1ης Ιουλίου και των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Αν και ο Πομπέο διαβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα είναι αποκλειστικά του Ισραήλ, οι δηλώσεις του είναι «ψευδείς», διότι «η κυβέρνηση (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει η προσάρτηση αυτή», σχολίασε ο Ντάνιελ Σαπίρο, Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο «του μεγάλου Ισραήλ»

Το θέμα των εβραϊκών οικισμών είναι επίσης ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ, όπου ένα κίνημα ευαγγελικών, ένθερμων υποστηρικτών του Τραμπ, προωθεί με σθένος το σχέδιο του “μεγάλου Ισραήλ” στο οποίο περιλαμβάνονται εδάφη της Δυτικής Όχθης.

«Η κυβέρνηση Τραμπ (…) προσπαθεί να πετύχει ένα αποτέλεσμα (…) για να το παρουσιάσει στην ευαγγελική βάση του και στους Εβραίους ψηφοφόρους της δεξιάς προκειμένου να τους συσπειρώσει ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου», εξήγησε ο Σαπίρο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη υποστήριξη των ψηφοφόρων προς το σχέδιο προσάρτησης, αλλά όχι μεταξύ των κεντρώων και των αριστερών τάσεις που περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση ενότητας και εκπροσωπούνται κυρίως από τον συνασπισμό υπό τον Γκαντς, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για μια γρήγορη διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο Ισραηλινοί αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακά μέτρα, όπως η προσάρτηση στο Ισραήλ οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Σαπίρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ