ΚΟΣΜΟΣ

«Σε σχήμα βαλίτσας, έτρεχαν με 1.000»: Λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αεροσκαφών με «UFO»

«Σε σχήμα βαλίτσας, έτρεχαν με 1.000»: Λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αεροσκαφών με «UFO»
Screen Grab/YouTube

«Εκθέσεις κινδύνου» που περιγράφουν λεπτομερώς τις συναντήσεις μεταξύ αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και «μη αναγνωρισμένων εναέριων φαινομένων» έρχονται να συνοδεύσουν το υλικό που αποκάλυψε επίσημα το Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα, δίνοντας στη δημοσιότητα τρία βίντεο

«Τα άγνωστα αντικείμενα εμφανίστηκαν να είναι μικρού σχήματος, περίπου στο σχήμα μιας βαλίτσας, και ασημί χρώματος», αναφέρεται σε μία έκθεση η οποία περιγράφει ένα περιστατικό της 24ης Μαρτίου 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναγράφεται, το αντικείμενο πέρασε με «1.000» μπροστά από το αεροσκάφος αλλά παρά την προσπάθεια του τελευταίου να «ανακτήσει οπτική επαφή με το όχημα, αυτό ήταν αδύνατο».

Οι περιγραφές περιέχονται σε έγγραφα του Ναυτικού Κέντρου Ασφαλείας των ΗΠΑ, που ήρθαν στην κατοχή του CNNi με την περιγραφή «Μόνο για επίσημη χρήση» και αποτελούν συνέχεια της επίσημης δημοσιοποίησης, τον περασμένη μήνα, τριών μικρής διάρκειας βίντεο που δείχνουν «άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα».

Τι δείχνουν τα βίντεο

Στις 28 Απριλίου, το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιοποίησε επίσημα τρία βίντεο, που ελήφθησαν από κυβερνήτες αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και στα οποία παρουσιάζονται συναντήσεις εν πτήσει με αντικείμενα που μοιάζουν να είναι Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (UFO).

Από αυτά τα τρία βίντεο, όλα ασπρόμαυρα, το ένα χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2004 και τα άλλα δύο από τον Ιανουάριο του 2015. Οι εικόνες αυτές ήδη κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από τους New York Times.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε πως αποφάσισε να τα δώσει επισήμως στη δημοσιότητα «έτσι ώστε να αποτρέψει όποια παρανόηση μπορεί να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη σχετικά με την αλήθεια ή μη των εικόνων που ήδη έχουν διαδοθεί ή για το αν υπάρχουν ή όχι και άλλες».

«Το εναέριο φαινόμενο που παρατηρείται στα βίντεο χαρακτηρίζεται 'άγνωστης ταυτότητας' », προσθέτει το Πεντάγωνο.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, είναι ορατό ένα επίμηκες αντικείμενο να κινείται ταχύτατα και, λίγα δευτερόλεπτα μετά τον εντοπισμό του από έναν από τους αισθητήρες στο αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, να εξαφανίζεται προς τα αριστερά επιταχύνοντας ακαριαία.

Σε ένα από τα άλλα βίντεο, είναι ορατό ένα αντικείμενο πάνω από τα σύννεφα, για το οποίο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αναρωτιέται αν είναι μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

«Υπάρχει ένα ολόκληρο σμήνος από αυτά (...) Πω, πω, όλα πηγαίνουν κόντρα στον άνεμο! Έναν δυτικό άνεμο 120 κόμβων!», ακούγεται να λέει ο συγκυβερνήτης του.

«Κοίτα αυτό το πράγμα!», συνεχίζει ο συνομιλητής του όταν το ορατό αυτό αντικείμενο αρχίζει να περιστρέφεται.
Ο απόστρατος σήμερα πιλότος του Ναυτικού Ντέιβιντ Φρέιβορ, ο οποίος είχε συναντήσει ένα απ' αυτά τα "UFO" το 2004, μιλώντας στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN το 2017 είχε δηλώσει πως το αντικείμενο αυτό κινούνταν ακανόνιστα: «Καθώς το πλησίασα (...) επιτάχυνε ακαριαία προς τα νότια κι εξαφανίστηκε σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα», ενώ ήταν «σαν μια μπάλα του πινγκ πονγκ που αναπηδούσε στον τοίχο», είχε δηλώσει τότε.

Η αλήθεια είναι εκεί έξω

Το Πεντάγωνο έχει μελετήσει στο παρελθόν ηχογραφήσεις εναέριων συναντήσεων με άγνωστα αντικείμενα στο πλαίσιο ενός από τότε κλειστού διαβαθμισμένου προγράμματος που ξεκίνησε κατόπιν εντολής του πρώην γερουσιαστή Χάρι Ριντ της Νεβάδας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007 και έληξε το 2012, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επειδή αξιολόγησαν ότι υπήρχαν υψηλότερες προτεραιότητες που χρειάζονταν χρηματοδότηση.

Ωστόσο, ο Λούις Ελιζόντο, ο πρώην επικεφαλής του διαβαθμισμένου προγράμματος, δήλωσε στο CNNi το 2017 ότι προσωπικά πιστεύει ότι «υπάρχουν πολύ πειστικά στοιχεία ότι ενδέχεται να μην είμαστε μόνοι».

«Αυτά τα αεροσκάφη - θα τα ονομάσουμε αεροσκάφη - εμφανίζουν χαρακτηριστικά που δεν βρίσκονται επί του παρόντος ανάμεσα στον καταγεγραμμένο κατάλογο των ΗΠΑ ούτε σε οποιοδήποτε που γνωρίζουμε», δήλωσε ο Ελιζόντο για τα αντικείμενα που ερεύνησαν. Λέει ότι παραιτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας το 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το απόρρητο που περιβάλλει το πρόγραμμα και την εσωτερική αντίθεση στη χρηματοδότησή του.

Ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε το υλικό από τα τρία βίντεο «φοβερά» και είπε στο Reuters ότι αναρωτιέται «αν είναι πραγματικό».

«Απλώς αναρωτιέμαι αν είναι πραγματικό», είπε ο Τραμπ για τα βίντεο. «Αυτά είναι φοβερά βίντεο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ