ΚΟΣΜΟΣ

Από την καραντίνα, στο καταφύγιο: Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στις Φιλιππίνες λόγω τυφώνα

Από την καραντίνα, στο καταφύγιο: Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στις Φιλιππίνες λόγω τυφώνα
EPA

Ισχυρός τυφώνας έπληξε σήμερα τις κεντρικές Φιλιππίνες, προκαλώντας την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καραντίνα στα σπίτια τους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι ζουν σε παράκτιες ζώνες ή σε πρόχειρα καταλύματα κοντά στις περιοχές από όπου πέρασε ο τυφώνας Βονγκφόνγκ, ο πρώτος της φετινής εποχής, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Εξάλλου δεκάδες εκατομμύρια άλλοι βρίσκονται στην τροχιά του τυφώνα, ο οποίος συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις. Αναμένεται μάλιστα να πλήξει και τη Μανίλα, μια πόλη με 12 εκατομμύρια κατοίκους.

Εξαιτίας της διπλής απειλής του κορωνοϊού και του τυφώνα, τα καταφύγια στις κεντρικές Φιλιππίνες μπορούν να είναι πλήρη, με τη χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική. Για τον λόγο αυτό οι αρχές ζήτησαν από 47 μεγάλες εκκλησίες της περιοχής να δεχθούν τους εκτοπισμένους.

Ο Βονγκφόνγκ συνοδεύεται από ανέμους που ενδέχεται να φτάσουν τα 190 χιλιόμετρα την ώρα καθώς και καταρρακτώδεις βροχές που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

philippines


Εξαιτίας της διπλής απειλής του κορωνοϊού και του τυφώνα, τα καταφύγια στις κεντρικές Φιλιππίνες μπορούν να είναι πλήρη (Πηγή: EPA)

Στις περιοχές που βρίσκονται στην τροχιά που θα ακολουθήσει ο τυφώνας έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις, με τους περισσότερους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους για τον φόβο να μολυνθούν από την covid-19.

Στις Φιλιππίνες έχουν καταγραφεί 11.618 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και 772 θάνατοι, ωστόσο οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι καθώς δεν διενεργούνται πολλά τεστ.

Το αρχιπέλαγος πλήττεται κάθε χρόνο από περίπου 20 τυφώνες κατά μέσο όρο, οι οποίοι προκαλούν θύματα και σοβαρές ζημιές, επιδεινώνοντας τη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο τυφώνας Καμούρι στις αρχές Δεκεμβρίου κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 484.000 σπίτια και ανάγκασε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ