ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Σε τουλάχιστον έναν χρόνο έτοιμο για έγκριση το εμβόλιο

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Σε τουλάχιστον έναν χρόνο έτοιμο για έγκριση το εμβόλιο
NIAID-RML via AP

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό ενδέχεται να εγκριθεί σε ένα χρόνο από τώρα, βάσει του «αισιόδοξου» σεναρίου.

Ο διεθυντής στρατηγικής του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε εξάλλου ότι αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τους ισχυρισμούς ότι ένα εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.

«Μπορούμε να δούμε το ενδεχόμενο, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, κάποια εμβόλια να είναι έτοιμα προς έγκριση σε ένα χρόνο από τώρα», επεσήμανε ο Καβαλέρι.

«Πρόκειται απλώς για προβλέψεις που βασίζονται σε όσα βλέπουμε. Όμως πρέπει να υπογραμμίσω ξανά ότι αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, γνωρίζουμε ότι όλα τα εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης κινδυνεύουν να μην φτάσουν ως την έγκριση και να εξαφανιστούν», τόνισε.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

Πάντως ο Καβαλέρι υποβάθμισε τους φόβους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται «να μην εξαλειφθεί ποτέ».

«Πιστεύω ότι είναι μάλλον πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις, όμως έχουμε καλούς λόγους να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα βρεθούν εμβόλια», επεσήμανε. «Θα εκπλησσόμουν αν τελικά δεν βρίσκαμε κανένα εμβόλιο για την covid-19», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ