ΚΟΣΜΟΣ

Έγκλημα μίσους το κάψιμο της ευρωπαϊκής σημαίας στη Γερμανία

Έγκλημα μίσους το κάψιμο της ευρωπαϊκής σημαίας στη Γερμανία
AP Photo/Petros Karadjias

Μέχρι και με τρία χρόνια φυλάκιση κινδυνεύει όποιος κάψει δημοσίως τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποιας άλλης χώρας, καθώς πλέον θεωρείται έγκλημα μίσους.

Την Πέμπτη η γερμανική βουλή υπερψήφισε νόμο που εξισώνει το κάψιμο της σημαίας της άλλης χώρας με αυτό της γερμανικής, όπως μεταδίδει το BBC. Το ίδιο ισχύει με τον ύμνο της ΕΕ, την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν.

Η απόφαση πάρθηκε μετά τις καταγγελίες των Σοσιαλδημοκρατών σχετικά με το κάψιμο της σημαίας του Ισραήλ από διαδηλωτές στο Βερολίνο το 2017.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λάμπρεχτ, μέλος του SPD, δήλωσε ότι «η δημόσια καύση σημαιών δεν έχει καμία σχέση με ειρηνικές διαμαρτυρίες», προσθέτοντας ότι ενθαρρύνει «το μίσος, τον θυμό και την επιθετικότητα» και πληγώνει τα συναισθήματα πολλών ανθρώπων.

Ο νέος νόμος ισχύει επίσης και για άλλες πράξεις βεβήλωσης εκτός από το κάψιμο, όπως είναι το σκίσιμο μιας σημαίας. Η δημόσια έκθεση της ναζιστικής σβάστικας και άλλων ναζιστικών συμβόλων έχει ήδη απαγορευτεί στη Γερμανία.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική λύση για τη Γερμανία (AfD) καταδίκασε τον νέο νόμο ως «υπερβολική παρέμβαση στην ελευθερία λόγου και την καλλιτεχνική έκφραση».

Η βεβήλωση του εθνικού συμβόλου στη Μ. Βρετανία δεν είναι έγκλημα, αλλά στη Γαλλία ισχύει νόμος που επιβάλει πρόστιμο σε όσους βεβηλώσουν τη γαλλική σημαία έως 7.500 ευρώ (6.600 £ • 8.000 $) ή έξι μήνες φυλάκιση.

Νόμοι που απαγορεύουν τη βεβήλωση της εθνικής σημαίας ισχύουν επίσης σε Ισπανία και Ιταλία.

Στην Ελλάδα, όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ