ΚΟΣΜΟΣ

Στη σκιά του κορωνοϊού: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από τη «Νάκμπα»

Στη σκιά του κορωνοϊού: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από τη «Νάκμπα»
AP Photo

Εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Παρασκευή, από τη σημαντικότερη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία του Παλαιστινιακού λαού, η οποία αποτελεί παράλληλα την ανοικτή πληγή του.

Κατά την Ημέρα της Νάκμπα, η οποία στα αραβικά σημαίνει «καταστροφή», περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, 418 παλαιστινιακά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, και πάνω από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν βίαια από τις οικίες τους για να εγκατασταθούν ως πρόσφυγες στα εδάφη της υπόλοιπης Παλαιστίνης (Δυτική Όχθη, Γάζα, Ιερουσαλήμ), και στις γύρω αραβικές χώρες (Ιορδανία, Συρία, Λίβανο, Ιράκ, Αίγυπτο).

Τα γεγονότα του 1947-1948, που κορυφώθηκαν στις 15 Μαΐου του 1948 και την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, αποτέλεσαν κι αποτελούν ένα τεράστιο εθνικό τραύμα που συνοδεύει έκτοτε τον παλαιστινιακό λαό.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η φετινή επέτειος της Νάκμπα, θα είναι σχετικά ήσυχη, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, τόση η ισραηλινή πλευρά όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή θα βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανά επεισόδια, αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post.

Ενώ πιθανότατα δεν θα υπάρξουν διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, αναμένονται συγκεντρώσεις τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι στρέφονται επίσης σε εικονικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται μέσω του Zoom και άλλων εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, άλλωστε, ζήτησε επίσης ψηφιακές δραστηριότητες να σηματοδοτήσουν την ημέρα.

«Ο πολίτης της Παλαιστίνης είναι ό,τι πιο πολύτιμο πράγμα έχουμε, και ως εκ τούτου εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνατότητές μας, ακόμα κι αν είναι μικρές και μετριοπαθείς, για να τον προστατεύσουμε», δήλωσε ο Αμπάς σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. «Ίσως αυτό που κάναμε κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίση ως αποτέλεσμα της εκδήλωσης του κορωνοϊού είναι ένα σαφές παράδειγμα ότι το κράτος της Παλαιστίνης τοποθετεί τον άνθρωπο και τη ζωή του πάνω από όλα τα ζητήματα, και ήμασταν οι πρώτοι που το έκαναν αυτό».

Η σημερινή ημέρα μνήμης εκτός από τον κορωνοϊό επισκιάζεται και από νέες εστίες έντασης στη Δυτική Όχθη, όπου τις προηγούμενες ημέρες ένας 15χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά, μία ημέρα αφότου Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από ρήψη πέτρας από

ΔΗΜΟΦΙΛΗ