ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν «ψάχνει» ξένη χρηματοδότηση και η τουρκική λίρα ανεβαίνει

Ο Ερντογάν «ψάχνει» ξένη χρηματοδότηση και η τουρκική λίρα ανεβαίνει
Turkish Presidency Press Service via AP, Pool

Σε γύρο συνομιλιών με ξένα οικονομικά κέντρα, όπως το Τόκιο και το Λονδίνο, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία «αναζητώντας» ξένη χρηματοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμσ του Reuters.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters αναζητά επειγόντως χρηματοδότηση καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας δεύτερης νομισματικής κρίσης μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εταίρους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα είχαν συνομιλίες και με αξιωματούχους από το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων του AKP, Τσεβέτ Γιλμάζ επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ψάχνει για συμφωνίες swap. «Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις με διάφορες κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες swap», δήλωσε. «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες χώρες», πρόσθεσε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία αισθάνεται αισιόδοξη μετά τις συνομιλίες. Είναι όμως ασαφές το πόσο μπορεί να πλησιάζει σε εξασφάλιση συμφωνιών, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πιέζει τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που έθεσε το Reuters.

Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλυτές εκτιμούν πως κινδυνεύει με επανάληψη του 2018 όταν η τουρκική λίρα έχασε το ήμισυ της αξίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ