ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ολλανδία: «Οδηγία» προς τους singles να βρουν σεξουαλικό σύντροφο

Κορωνοϊός - Ολλανδία: «Οδηγία» προς τους singles να βρουν σεξουαλικό σύντροφο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Vadim Ghirda

Η Ολλανδία προτρέπει επίσημα τους εργένηδες της χώρας να βρουν σεξουαλικό σύντροφο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μετά την κριτική για το lockdown και τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούν οι επισκέπτες μέσα στο σπίτι λόγω του νέου κορωνοϊού.

Χωρίς προκαταλήψεις, οι επίσημες οδηγίες του ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον (RIVM) τροποποιήθηκαν ώστε να επιτρέπουν σε όσους δεν έχουν μόνιμο σεξουαλικό σύντροφο να «έρχονται σε συμφωνία αμοιβαίας ικανοποίησης με εκείνους που επιθυμούν το ίδιο».

Υπό τις συστάσεις του RIVM, η Ολλανδία, βρίσκεται σε καθεστώς «έξυπνου lockdown» -όπως η ίδια η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μέτρα περιορισμού- από τις 23 Μαρτίου, επιτρέποντας επισκέψεις τριών ατόμων στα σπίτια υπό τον όρο ότι θα κρατούν αποστάσεις.

Πλέον όμως το RIVM αναγνωρίζει ότι κάποιος που είναι εργένης έχει ανάγκη για «φυσική επαφή» προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες λόγω «οικειότητας».

«Συζητήστε το» προτείνει το RIVM. «Συναντηθείτε με το άτομο που θέλετε να έχετε φυσική ή σεξουαλική επαφή (για παράδειγμα έναν cuddle buddy ή 'sex buddy'), αν δεν είστε άρρωστοι», συμβουλεύει το ολλανδικό ινστιτούτο υπογραμμίζοντας ότι «με όσο περισσότερο κόσμο βλέπεστε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός».

Το RVIM παρέχει συμβουλές και σε όσους βρίσκονται σε σχέση με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό ή είναι σε καραντίνα λόγω ύποπτων συμπτωμάτων. «Μην κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας εάν βρίσκονται σε απομόνωση με ύποπτα συμπτώματα», λέει το RVIM αντιπροτείνοντας τον αυνανισμό.

Η αλλαγή του σκεπτικού από πλευράς του ολλανδικού ινστιτούτου σχετικά με τους εργένηδες οφείλεται στη μεγάλη απογοήτευση που εκφράστηκε από τους πολίτες. Η δημοσιογράφος Linda Duits που ειδικεύεται σε θέματα φύλου, σε άρθρο γνώμης, άσκησε κριτική στο RIVM υποστηρίζοντας ότι το σεξ είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

«Η εγγύτητα και η φυσική επαφή δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασικές ανάγκες», έγραψε η Duits. «Εάν έχουμε μάθει κάτι από το Aids, είναι το ότι να μην κάνουμε σεξ δεν είναι επιλογή».

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας βρίσκεται στην πρώτη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού, καθώς κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ανοίγουν τη Δευτέρα, ενώ εστιατόρια, μπαρ και σινεμά αναμένεται να ανοίξουν από 1η Ιουνίου.

Η απόφαση για άρση των μέτρων λήφθηκε σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού βρίσκεται υπό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 35 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία, 53 θανάτοι και 200 νέα κρούσματα, φθάνοντας το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 43.681.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ