ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέα χαλάρωση μέτρων από τη Δευτέρα στην Ιταλία - Κόντε: «Τα 55 δισ. δεν αρκούν»

Κορωνοϊός: Νέα χαλάρωση μέτρων από τη Δευτέρα στην Ιταλία - Κόντε: «Τα 55 δισ. δεν αρκούν»
AP Photo/Antonio Calanni

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε, σε νέα συνέντευξη τύπου του, στη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στην οικονομική δέσμη μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

«Ρίχνουμε μια γέφυρα για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Ξέρουμε ότι τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ που μόλις διαθέσαμε είναι πολλά, αλλά ακόμη δεν αρκούν», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν καφέ μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κουρεία, και ότι σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στους πελάτες θα πρέπει να είναι ενός μέτρου.

Από τις 18 του μήνα, επίσης, οι Ιταλοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιφέρεια διαμονής τους και «αν όλα πάνε καλά-είπε ο Κόντε- από τις 3 Ιουνίου η ελευθερία κίνησης θα επεκταθεί σε όλη την χώρα».

«Πάντα στις 3 Ιουνίου η χώρα μας θα επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και αναχώρηση προς όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την επιβολή καραντίνας. Είναι ένας τρόπος και για να δοθεί νέα ώθηση στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Πρέπει να τρέξουμε και να τρέξει η οικονομία της χώρας μας. Τώρα θα επικεντρωθούμε στην απλούστευση διαδικασιών και κανονισμών -ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία- ενώ θα ασχοληθούμε άμεσα και με το υπό διαμόρφωση, ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών μελών της Ένωσης».

O Tζουζέπε Κόντε, τέλος, τόνισε ότι σε περιφέρειες όπως σε αυτή της Λομβαρδίας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πορεία των κρουσμάτων, και να υπάρξει, ανάλογα με τα στοιχεία, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας ή νέα αυστηροποίησή τους.

Σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 224.760. Οι νεκροί έφτασαν τους 31.763.

Παράλληλα, 122.810 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 153 άνθρωποι και καταγράφηκαν 875 νέα κρούσματα. 2.560 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 775 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 10.400 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 59.012 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε ελαφρά, με 86 περισσότερα κρούσματα. Παρουσιάζει μείωση ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 89 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 2.417 λιγότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή δεύτερη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ