ΚΟΣΜΟΣ

Βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ «βλέπει» η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας

Βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ «βλέπει» η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας
AP Photo/Burhan Ozbilici

Το αγγλόφωνο κανάλι της τουρκική κρατικής τηλεόρασης, TRT World, διακρίνει ενδείξεις ότι λιώνουν οι πάγοι στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό στη Συρία και αμφότερες έχουν συμφέρονται στα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μπήκαν σε πτωτική τροχιά το 2010 μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε βοήθεια και ισλαμιστές ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής από το Ισραήλ. Κατά την επιδρομή σκοτώθηκαν 10 άτομα.

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στην πενταμερή (τηλε)διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν πέρασε απαρατήρητη, στο τελικό ανακοινωθέν της οποίας υπήρχε καταδίκη των προκλητικών και παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το TRT World επικαλείται Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να δήλωσε στο Middle East Eye ότι η χώρα του είναι μέλος μόνο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Med Gas Forum), με έδρα το Κάιρο. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, η κοινή δήλωση έκανε αναφορά σε δύο ζητήματα, ένα εκ των οποίων αφορούσε στη Λιβύη. Εμείς δεν έχουμε παρουσία στο ζήτημα αυτό, φέρεται να δήλωσε.

«Δεν έχουμε συζητήσει ποτέ τίποτα που να σχετίζεται με συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Τουρκία, ακόμη και στην περίοδο των καλών διμερών σχέσεων τη δεκαετία του 1990» πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο ίδιος ωστόσο, φέρεται να είπε -σύμφωνα πάντα με το TRT World- ότι η Τουρκία και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό στη Συρία, τη Χεζμπολάχ. «Αυτό είναι ένα κοινό θέμα ενδιαφέροντος, όπως και η ενέργεια» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη φαίνεται να θέλει στενή σχέση με την Τουρκία, επικαλούμενη μια έρευνα του 2019, στην οποία το 53% των Ισραηλινών ήταν υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα, αύξηση 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ