ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το διαστημικό σκάφος X-37B σε νέα μυστηριώδη αποστολή

ΗΠΑ: Το διαστημικό σκάφος X-37B σε νέα μυστηριώδη αποστολή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου Atlas V από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ο οποίος μετέφερε το διαστημικό σκάφος X-37B.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που έπληττε το Σάββατο τη Φλόριντα.

Ήταν το έκτο διαστημικό ταξίδι του αεροσκάφους.

Όπως αναφέρει το BBC, το διαστημικό σκάφος - που περιγράφεται λειτουργικά ως όχημα ελέγχου τροχιάς (Orbital Test Vehicle -OTV) - έχει μια μυστική αποστολή, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν παραμένουν άγνωστες.

Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά, το X-37B θα θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο και επιπλέον θα τεστάρει μια τεχνολογία ισχυρής ακτινοβολίας και την επίδρασή του σε βιολογικό υλικό, όπως σπόροι.

Η εκτόξευση αφιερώθηκε στους Αμερικανούς γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και στα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού. Επάνω στην άτρακτο είχε γραφτεί οι λέξεις «America Strong».

Όλες οι προηγούμενες αποστολές του X-37B στο διάστημα έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες και το Πεντάγωνο αρνείται να αποκαλύψει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα των δορυφόρων και τις τεχνικές τους δυνατότητες.

«Η νέα αποστολή του X-37B περιλαμβάνει περισσότερες πειραματικές δοκιμές από τις προηγούμενες» ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Αεροπορίας Μπάρμπαρα Μπάρετ.

Το πρόγραμμα X-37B ξεκίνησε το 1999. Το διαστημικό σκάφος μοιάζει με μια μικρότερη σε μέγεθος εκδοχή των επανδρωμένων διαστημικών λεωφορείων που αποσύρθηκαν από το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ το 2011.

Μπορεί να εισέλθει ομαλά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και να προσγειωθεί σε αεροδιάδρομο. Κατασκευάστηε από την Boeing και χρησιμοποιεί για τροφοδοσία ηλιακά πάνελ ύψους εννεα μέτρων και βάρους σχεδόν 5 τόνων. Το άνοιγμα των φτερών του μετριέται στα 4,5 μέτρα.

Η πιο πρόσφατη αποστολή του X-37B ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, αφότου συμπλήρωσε 780 ημέρες σε τροχιά (πάνω από επτά χρόνια).

Η διάρκεια της νέας του αποστολής δεν έχει γίνει γνωστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ