ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ερντογάν: Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τέσσερις ημέρες

Κορωνοϊός - Ερντογάν: Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τέσσερις ημέρες
(Presidential Press Service via AP, Pool)

 Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος ύστερα από τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο της μουσουλμανικής εορτής που ακολουθεί τον ένα μήνα νηστείας του Ραμαζανίου, δηλαδή το τετραήμερο από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου, θα ισχύει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και για τις 81 επαρχίες της χώρας.

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η σχολική χρονιά έληξε και η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Ανακοίνωσε επίσης ότι η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ 15 επαρχιών -μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη- θα παραταθεί για άλλες 15 ημέρες.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της επαναλειτουργίας των τζαμιών και είπε ότι θα υπάρξει ελεγχόμενη επαναλειτουργία από τις 29 Μαΐου που είναι Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους. Σημειώνεται ότι η 29η Μαΐου είναι η επέτειος της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς το 1453.

Ο Ερντογάν έκανε παράλληλα αναφορά στη Συρία και τη Λιβύη λέγοντας ότι όσοι είναι εναντίον της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας και της Λιβύης να αναθεωρήσουν το συντομότερο τη στάση τους και πρόσθεσε ότι κανένα πρόγραμμα στον κόσμο ή στην περιοχή το οποίο αποκλείει την Τουρκία δεν έχει καμιά δυνατότητα επιτυχίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον αγώνα που διεξάγει η χώρα με επιτυχία, όπως είπε, κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τίποτε δεν θα είναι στην Τουρκία όπως πριν, και τόνισε ότι αυτή είναι μια νέα περίοδος ελεγχόμενης κοινωνικής ζωής. Συνέστησε σε όλους να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Επίσης επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση απολυμαντικών.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, είπε ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα τουρκικά νοσοκομεία είναι τώρα πολύ χαμηλός.

«Χάρη στην εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τους τελευταίους δυο μήνες, έχουμε συσσωρεύσει γνώσεις σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας. Είμαστε πλέον προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό ή και παρόμοιες επιδημίες».

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν τα νέα κρούσματα το συντομότερο δυνατό και αυτό είναι στο χέρι των 83 εκατομμυρίων πολιτών, όπως είπε.

«Αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα», προειδοποίησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ