ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Πολωνία: Στα 103 της χρόνια νίκησε τον ιό και πήρε εξιτήριο

Κορωνοϊός - Πολωνία: Στα 103 της χρόνια νίκησε τον ιό και πήρε εξιτήριο
Facebook/ spzozkk

Μία γυναίκα ηλικίας 103 ετών στην νότια Πολωνία ανέρρωσε από τη νόσο Covid-19 και πήρε εξιτήριο τη Δευτέρα από το νοσοκομείο Λοιμωδών Ασθενειών του Κεντζέρζιν Κόζλε, ανακοίνωσε το νοσηλευτικό ίδρυμα. Πρόκειται για τον πλέον ηλικιωμένο άνθρωπο στη χώρα, που νίκησε τον νέο κορωνοϊό.

Στις 20 Απριλίου, «διακομίστηκε στο νοσοκομείο μας σε καλή κατάσταση, όμως λίγες ημέρες αργότερα, εκδήλωσε συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας. Εντούτοις, κατά την εξέλιξή της, η ασθένεια είχε σχετικά ελαφρά συμπτώματα», είπε ο επικεφαλής της μονάδας νευρολογίας, Μίχαλ Γκλόνεκ.

«Έμεινε σε εμάς για τόσο μεγάλο διάστημα, διότι έπρεπε να περιμένουμε τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ» διευκρίνισε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Δεν ακούει τίποτα προς το παρόν, διότι οι μπαταρίες των ακουστικών βαρηκοΐας της εξαντλήθηκαν» έπειτα από τόσο καιρό, εξήγησε ο γιατρός Γκλόνεκ.

Η ηλικιωμένη, τρόφιμος σε οίκο ευγηρίας, η οποία, σύμφωνα με την εγγονή της, «δεν άγγιξε ποτέ της αντιβιοτικά», δεν είναι η μεγαλύτερη από τους πιο ηλικιωμένους που νίκησαν την Covid-19 στην Ευρώπη.

Το ρεκόρ διατηρεί μία Ισπανίδα 113 ετών, η ανάρρωση της οποίας ανακοινώθηκε τη 12η Μαΐου. Άλλα ανάλογα περιστατικά καταγράφηκαν σε Βρετανία (106 ετών) και στη Γαλλία (103 ετών).

Η Πολωνία άνοιξε εκ νέου τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χώρα -που τις τελευταίες μέρες καταγράφει πτώση των νέων κρουσμάτων και θανάτων- μετρά συνολικά 18.885 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 936 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ