ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν

Γιούνκερ: Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν
REUTERS / VINCENT KESSLER

Μήνυμα προς την Ευρώπη να μην θέσει σε κίνδυνο τη Σένγκεν έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη Bild, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος με το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

«Δεν ήταν νόμιμο και πολιτικά αποδεκτό να συνεργαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες προκειμένου να κλείσει τα σύνορα ενός κράτους-μέλους της. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Θα πετύχουμε μόνο αν συνεργαστούμε στενότερα και αν δεν διαρρήξουμε την εμπιστοσύνη», δηλώνει αρχικά ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Bild και συνεχίζει:

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν και επομένως την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα μέτρα που αποφασίσαμε στην Ευρώπη τις περασμένες εβδομάδες και μήνες να είναι αποτελεσματικά. Αλλά τώρα στην Ελλάδα, δακτυλοσκοπούνται εννέα στα δέκα άτομα που ζητούν άσυλο. Το Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν 8%».

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ είναι πλέον εμφανή τα πρώτα δείγματα προόδου σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

«Λόγω σημαντικών αποφάσεων από την τουρκική κυβέρνηση, παρατηρούμε δούμε μείωση του αριθμού προσφύγων στη χώρα: Σύμφωνα με τη Frontex, 7.000 πρόσφυγες έρχονταν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Οκτώβριο, ενώ το Δεκέμβριο ήταν 3.500. Τώρα είναι 2.000 άνθρωποι».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε την Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι θα δικαιωθεί από την ιστορία, όπως δικαιώθηκε και ο Χέλμουτ Κολ για την απόφασή του να ενώσει Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θα μείνει στην εξουσία περισσότερο από τους σημερινούς επικριτές της. Η ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό την οποία υποστηρίζουμε οι δυο μας θα είναι επιτυχής».

Κλείνοντας, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο Brexit τονίζοντας ότι ευελπιστεί να μην αποτελέσει πραγματικότητα. «Χρειαζόμαστε τη Μεγάλη Βρετανία στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια και οι Βρετανοί χρειάζονται την ΕΕ» ήταν το μήνυμά του.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής

Με κάλυψη Μέρκελ, Τουσκ, Γιούνκερ, ο Τσίπρας πάει Βρυξέλλες

Φάιμαν: Kαθαρός κυνισμός οι αποφάσεις της ομάδας Βίσεγκραντ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ