ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προειδοποίηση για το παιδικό σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό

Νέα προειδοποίηση για το παιδικό σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό
AP Photo/Rahmat Gul

Για την ανάγκη άμεσης νοσηλείας των παιδιών που φαίνεται να παρουσιάζουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο παίδων ή MIS-C, το οποίο συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό, προειδοποιούν οι γιατροί. 

Τα συμπτώματα του συνδρόμου δεν μοιάζουν με τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού και συνήθως περιλαμβάνουν κυρίως πόνο στο στομάχι και εμετό, σε συνδυασμό με υψηλό πυρετό και ίσως με εξανθήματα, ανέφεραν οι γιατροί του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη.

Όπως τονίζουν, έχει πλέον γίνει εμφανές ότι το σύνδρομο ίσως προκαλέσει βλάβη στην καρδιακή λειτουργία των παιδιών και χρειάζεται άμεσης θεραπείας. Οι γιατροί προσθέτουν ότι η σχέση του συνδρόμου με τον Covid-19 γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής, ακόμη κι αν τα παιδιά βγουν αρχικά αρνητικά στον ιό και ποτέ δεν εμφανίσουν τα κλασικά του συμπτώματα.

Το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά την μόλυνση των παιδιών με Covid-19 και επηρεάζει ακόμη και απολύτως υγιή μέχρι τότε παιδιά.

Το αμερικανικό CDC εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα επείγουσα ανακοίνωση προς τους γιατρούς να επαγρυπνούν αναφορικά με το σύνδρομο, καθώς τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν αναφέρει ότι ερευνούν πιθανές περιπτώσεις του.

Το ανησυχητικό εύρημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παιδιατρικής κλινικής Northwell Health στη Νέα Υόρκη, Τζέιμς Σνάιντερ, ότι περίπου τα μισά παιδιά εμφάνισαν ανωμαλίες στη στεφανιαία αρτηρία. Καθώς τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή, θεωρεί ότι οι ανωμαλίες προκλήθηκαν από το MIS-C, πιθανόν ως αποτέλεσμα μιας καθυστερημένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό.

«Κάθε παιδί στο σπίτι που έχει πυρετό, κοιλιακό άλγος ή συμπτώματα όπως εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να πάει αμέσως σε παιδίατρο», συμβουλεύει.

«Ανησυχητικά» ευρήματα

Περισσότερα από τα μισά από τα 33 παιδιά που νοσηλεύτηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο στην παιδιατρική κλινική Northwell ανέπτυξαν μία μορφή καρδιακής δυσλειτουργίας, λέει ο Σνάιντερ. Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα που να ανησυχούν τους γονείς.

Ο γιατρός Νίκολας Ρίστερ, ο οποίος εργάζεται σε παιδιατρική κλινική στο Τέξας και ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες λέει ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουμε τώρα, ειδικά για τα παιδιά, προέρχεται κυρίως από φλεγμονές γύρω από την καρδιά». Αυτός είναι και ο λόγος που αρχικά οι γιατροί θεώρησαν ότι το σύνδρομο αποτελεί μία σπάνια ασθένεια γνωστή ως Καβασάκι. «Και όχι μόνο την καρδιά αλλά και τις βασικές αρτηρίες γύρω από την καρδιά», προσθέτει.

Ακόμη κι αν κάποιοι γιατροί διστάζουν να πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, πρέπει. Ο δρ. Μάικλ Λέβιν, ο οποίος κούραρε μερικά από τα πρώτα άρρωστα παιδιά με το σύνδρομο αυτό στο Λονδίνο, λέει ότι κάποια από τα παιδιά που κλήθηκε να θεραπεύσει, βρίσκονταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση όταν ήρθαν στο νοσοκομείο.

«Καθώς, εν μέσω καραντίνας, το μήνυμα ήταν να μείνουμε σπίτι, πολλοί γονείς απέφευγαν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, ακόμη κι αν είχαν υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να φτάνουν σοβαρά άρρωστα».

Μία ανάλυση αίματος θα δείξει άμεσα αν τα παιδιά παρουσιάζουν το σύνδρομο MIS-C και αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι τους μετά από λίγες ημέρες νοσηλείας.

Πολλά από τα παιδιά στην Αγγλία που διαγνώστηκαν με MIS-C προέρχονταν από εθνοτικές μειονότητες, δήλωσε ο Levin.

Μια πρόσφατη μελέτη στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι το 27% των παιδιών που εμφάνισαν το σύνδρομο ήταν Ισπανόφωνοι.

Kids with suspected Covid-related syndrome need immediate attention, doctors say, by Maggie Fox, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ