ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: H Κίνα απειλεί με «αντίμετρα» σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων

Κορωνοϊός: H Κίνα απειλεί με «αντίμετρα» σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων

Η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.

«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (σ.σ. το κινεζικό κοινοβούλιο) Ζανγκ Γεσούι.

Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Γουχάν, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000 ασθενείς.

Η διοίκηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της.

Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.

«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Ζανγκ, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.

Οι χειρισμοί του Πεκίνου όταν εμφανίστηκε ο ιός και η στήριξη που προσέφερε σε αυτούς ο Παγκόσμιος Οργανισμνός Υγείας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών χωρών που -άλλες εμμέσως και άλλες ξεκάθαρα- κάνουν λόγο για προσπάθεια απόκρυψης πολύτιμων στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει την τόσο ταχεία εξάπλωση του ιού. Ο πιο σφοδρός επικριτής ωστόσο τόσο του κινεζικού καθεστώτος όσο και του ΠΟΥ είναι οι ΗΠΑ.

Το Πεκίνο δέχεται διεθνή πίεση για απαντήσεις σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τελικά αποδέχθηκε -ύστερα από αρκετές εκκλήσεις- την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την πηγή του ιού και την εξάπλωσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ