ΚΟΣΜΟΣ

Easyjet: Δεν πέρασε το αίτημα του Χατζηιωάννου για αποπομπή της διοίκησης

Easyjet: Δεν πέρασε το αίτημα του Χατζηιωάννου για αποπομπή της διοίκησης
(Jonathan Brady/PA via AP)

Απορρίφθηκε το αίτημα του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου για την αποπομπή της διοίκησης από το διοικητικό συμβούλιο της EasyJet, στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας έκανε λόγο για νοθευμένη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας κρίθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, από τρεις «αχυρανθρώπους» που κατέχουν το 15% των μετοχών, οι οποίοι «ελέγχονται από την Airbus» και άρα «μεροληπτούν υπέρ της Airbus».

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο Χατζηιωάννου, ο οποίος έχει στραφεί ανοικτά εναντίον των μετόχων του lowcost αερομεταφορέα που ο ίδιος είχε ιδρύσει το 1995, ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία που είχαν συνάψει οι μέτοχοι με την Airbus για την προμήθεια 100 νέων αεροσκαφών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί νοθεία, καθώς τουλάχιστον το 15% των μετοχών της easyJet βρίσκεται στην κατοχή τριών "αχυρανθρώπων" που ελέγχονται από την Airbus και άρα αποτελούν μέλη που μεροληπτούν υπέρ της Airbus και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Εάν αφαιρεθούν από την ψηφοφορία οι 60 εκατ. μετοχές που ελέγχονται από την Airbus, τότε η πρόταση του Στέλιου Χατζηιωάννου θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκατ. μετοχές υπέρ και 120 εκατ. κατά.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθειά μας, θα αποκαλύψουμε αυτούς τους "αχυρανθρώπους" και θα αποδείξουμε ότι αυτές οι μετοχές δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τα όσα υπαγορεύουν οι κανόνες που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange Listing Rules).

Είμαι επίσης ικανοποιημένος που είδα ότι πολλοί μικροί μέτοχοι -ιδιαίτερα όσοι είναι εργαζόμενοι της easyJet- μου έστειλαν μηνύματα υποστήριξης (περίπου 1 εκατ. ανεξάρτητες μετοχές που στήριξαν την προσπάθεια του Στέλιου Χατζηιωάννου).

Αυτό που μένει τώρα είναι να συνεχίσω την αναζήτηση των αιτιών πίσω από αυτήν την ύποπτη σχέση μεταξύ των αχρείων της easyJet και της Airbus. Η εκστρατεία μου για την εύρεση πληροφοριοδότη με αμοιβή 5 εκατ. λίρες Αγγλίας, έχει ήδη αποφέρει μερικά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι αχρείοι της easyJet έκαναν χρήση των υπηρεσιών ενός αμφιλεγόμενου δικηγόρου στην Ελβετία ονομαζόμενου Marc Bonnant (για προσωπικούς λόγους και όχι προς όφελος της easyJet).

EasyJet - Χατζηιωάννου: Αμοιβή 5 εκατ. λίρες σε όποιον «χαλάσει» τη συμφωνία με την Airbus

Η απάντηση του Προέδρου των αχρείων στο ερώτημά μου εάν κάποιος από αυτούς τον έχει συναντήσει ήταν ότι η εταιρεία (easyJet) "δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ από τον Marc Bonnant". Δεν ήταν όμως αυτό το ερώτημά μου. Μπορώ να αποκαλύψω τώρα ότι η Carolyn McCall, o Andrew Findlay και ο Warrick Brady (όλοι τους στελέχη της easyJet εκείνο το διάστημα) παρευρέθηκαν σε κρυφό δείπνο με τον Marc Bonnant στο Ξενοδοχείο Schweizerhof στη Λουκέρνη στις 17 Νοεμβρίου 2016. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Airbus, ήταν επίσης παρών στο κρυφό δείπνο.

Εάν αποδειχθεί ότι η συμφωνία με την Airbus είχε βασισθεί σε παράνομες δοσοληψίες, τότε μπορεί να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να υποβληθεί αγωγή κατά της Airbus για αποζημίωση, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αξία της easyJet ως εταιρείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ