ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία αρχών Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για προσφυγικό και αξιολόγηση

Συμφωνία αρχών Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για προσφυγικό και αξιολόγηση
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, την Τεταρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/YVES HERMAN

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους «ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού».

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι:

Στη μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες. Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση -για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων-, ενώ σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Νωρίτερα το CNN Greece μετέδωσε:

Η υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού έγινε στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Η συνάντηση ξεκινά με τους δύο άνδρες σε τετ α τετ και εν συνεχεία θα μπούν δύο συνεργάτες από κάθε πλευρά, με τους Μουζάλα-Ξυδάκη από την ελληνική.

Ο Γιούνκερ φέρεται να υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα με τη φράση «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε».

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη στήριξη της Κομισιόν στο θέμα της διαπραγμάτευσης και χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο τον σχολιασμό της ΕΕ πως οι αναφορές Τόμσεν σχετίζονται με άλλο πρόβλημα και όχι με το ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Γιούνκερ μεσολάβηση, ώστε οι απόψεις Τόμσεν και ΔΝΤ να ατονήσουν και για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ