ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρο μακελειό στην Άγκυρα - επίθεση κατά στρατιωτών

Πολύνεκρο μακελειό στην Άγκυρα - επίθεση κατά στρατιωτών
Daily Sabah

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα στην Άγκυρα. Για την ώρα ο απολογισμός αναφέρει 28 νεκρούς και 61 τραυματίες, όλοι τους προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων . Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μεχμέτ Κιλιτσλάρ, η έκρηξη φαίνεται να προκλήθηκε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε κοντά σε οχηματοπομπή στρατιωτικών οχημάτων, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ήδη ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε «αντεπίθεση» όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

 

Αυτή τη στιγμή οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Τα μεσάνυχτα αναμένεται σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν όπου σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ανακοινωθεί και προς τα που στρέφονται οι υποψίες της τουρκικής ηγεσίας για τους πιθανούς δράστες.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις αρχές ασφαλείας της χώρας για τους δράστες της επίθεσης δείχνουν προς το PKK, όμως για την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ανάληψη ευθύνης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλλει εδώ και ώρες απαγόρευση μετάδοσης οποιασδήποτε πληροφορίας για το συμβάν εκτός από τα επίσημα ανακοινωθέντα.

daily


Πηγή: Daily Sabah

Η επίθεση έρχεται σε μια στιγμή που το κουρδικό και το συριακό βρίσκονται σε έξαρση. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει πως η Τουρκία ουδεμία πρόθεση έχει να σταματήσει την επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας. Παράλληλα ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν την Άγκυρα ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Ο Ερντογάν «δεν κατανοεί» γιατί οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν το κόμμα PYD, το κόμμα των Κούρδων της Συρίας, τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτοντας ότι το να παραβλέπει κανείς τη διασύνδεση με το PKK συνιστά εχθρική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας.

daily2


Πηγή: Daily Sabah

Στο σημείο έχουν σπεύσει τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα.

TURK

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες λόγω της εμπλοκής της στη συριακή κρίση.

Το πλέον πολύνεκρο χτύπημα στην ιστορία της χώρας έλαβε πάλι στην Άγκυρα στις αρχές Οκτωβρίου. Tότε περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από διπλή βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ