ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα μετάδοσης του ιού από μινκ σε άνθρωπο

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα μετάδοσης του ιού από μινκ σε άνθρωπο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Sergei Grits

Το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως εντόπισε αυτό που πιστεύει ότι είναι το δεύτερο κρούσμα μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό ανθρώπου που ήρθε σε επαφή με ένα μινκ που είχε μολυνθεί από τον ιό.

Σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, η Καρόλα Σάουτεν επανέλαβε πως το ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας πιστεύει πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ζώα σε άνθρωπο έξω από τα αγροκτήματα, στα οποία τα ζώα εκτρέφονται, είναι «αμελητέος».

Στις 26 Απριλίου η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε πως μινκ σ' ένα αγρόκτημα εκτροφής στη νότια Ολλανδία διαπιστώθηκε πως είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ευρύτερη έρευνα στα αγροκτήματα αυτά, όπου τα μινκ εκτρέφονται για τη γούνα τους.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε αναφέρει το πρώτο ύποπτο κρούσμα μετάδοσης από μινκ σε άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, η ολλανδική κυβέρνηση σε δήλωσή της, ανέφερε ότι «με βάση τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη έρευνα σε όλα τα εκτροφεία μινκ, θεωρούμε πιθανό να έχουν μεταδώσει τον ιό σε άνθρωπο».

«Διαπιστώθηκε επίσης από αυτήν την έρευνα πως τα μινκ μπορούν να έχουν κορωνοϊό και να μην εμφανίζουν συμπτώματα».

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι γάτες μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην εξάπλωση του ιού μεταξύ των αγροκτημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ