ΚΟΣΜΟΣ

Έμβρυο ποντικιού που είναι κατά 4% ανθρώπινο δημιούργησαν επιστήμονες

Έμβρυο ποντικιού που είναι κατά 4% ανθρώπινο δημιούργησαν επιστήμονες
CNNi

Ένα έμβρυο με το μεγαλύτερο ποσοστό -4% για την ακρίβεια- ανθρώπινων κυττάρων που έχουν υπάρξει ποτέ σε μη ανθρώπινο οργανισμό ανέπτυξαν οι επιστήμονες, με τη φιλοδοξία, το εγχείρημά τους να συντελέσει στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η Covid-19

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNNi, το υβρίδιο αυτό, αποκαλείται από τους επιστήμονες ανθρώπινη-ζωική χίμαιρα. Πρόκειται για έναν μονοκύτταρο οργανισμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από δύο διαφορετικά είδη κυττάρων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα έμβρυο ποντικού το οποίο έχει κύτταρα ανθρώπου και ποντικιού.

Το υβρίδιο αυτό έχει μακράν το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων κυττάρων που έχουν ποτέ καταγραφεί σε ζώο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το πείραμα υποδηλώνει ότι πολλά είδη ανθρώπινων κυττάρων μπορούν να δημιουργηθούν σε έμβρυα ποντικιού και μάλιστα σε πολύ πιο γρήγορη αναλογία απ' ό,τι στα ανθρώπινα έμβρυα.

Κι αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη θεραπεία νόσων που πλήττουν τους ανθρώπους, ακόμα και την Covid-19.

rat2


Πηγή: CNNi

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό «Science Advances» από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και του αντικαρκινικού κέντρου «Roswell Park Comprehensive».

«Ελπίδες για θεραπείες»

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για πολλούς λόγους, αναφέρει ο Jian Feng, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Κατ' αρχήν δείχνει ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν πολλοί τύποι ώριμων ανθρώπινων κυττάρων σε έμβρυα ποντικιών, τα οποία θα μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν κύτταρα, ιστοί ή όργανα προκειμένου να θεραπευθούν ασθένειες.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, η ομάδα των επιστημόνων προχώρησε σε έγχυση 10 με 12 ανθρώπινων βλαστοκυττάρων σε αναπτυσσόμενα έμβρυα ποντικιού. Μέσα σε 17 ημέρες αυτά τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν σε εκατομμύρια ώριμα κύτταρα, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια και κύτταρα ματιών.

Στο ανθρώπινο έμβρυο θα χρειαζόταν περίπου οκτώ εβδομάδες για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια και ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να παραχθούν κύτταρα ματιών, αναφέρει ο Feng. «Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο μηχανισμός που προσδιορίζει το χρόνο στην ανάπτυξη μπορεί να αλλάξει», δήλωσε στο CNNi ο επιστήμονας.

«Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να ακολουθήσουν ακόμα πιο σημαντικές ανακαλύψεις στο μέλλον», προσθέτει.

Scientists made a mouse embryo that's 4% human -- the highest level of human cells in an animal yet, by Harmeet Kaur, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ