ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Φάουτσι: Φοράω μάσκα ως σύμβολο για το τι πρέπει να κάνετε

ΗΠΑ – Φάουτσι: Φοράω μάσκα ως σύμβολο για το τι πρέπει να κάνετε
AP Photo

Έκκληση για προσεκτικό «άνοιγμα» των ΗΠΑ μετά το lockdown απηύθυνε ο Δρ Άντονι Φάουτσι και ζήτησε από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες δημοσίως, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για γρήγορη επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα, αλλά και στην έως τώρα προσέγγισή του στο θέμα της μάσκας.

 

«Θέλω να προστατέψω τον εαυτό μου και τους άλλους και το κάνω επίσης συμβολικά, ώστε να δουν οι άνθρωποι ότι αυτό θα πρέπει να κάνουν», δήλωσε στο CNNi, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ και μέλος της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, πιστεύει ότι ενώ η μάσκα δεν είναι «100% αποτελεσματική», είναι μια πολύτιμη προστασία και «δείχνει σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους».

Η χρήση μάσκας δημοσίως έχει αναδειχθεί σε πολιτικό ζήτημα, καθώς ο Τραμπ ζήτησε την επιστροφή στη ζωή προ της πανδημίας, με την ελπίδα να αναζωογονήσει την αμερικανική οικονομία.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να φορέσει μάσκα δημόσια, λέγοντας μάλιστα σε δημοσιογράφους σε ένα εργοστάσιο της Ford την περασμένη εβδομάδα, ότι «δεν ήθελε να δώσει στον Τύπο τη χαρά να το δει», αν και φορούσε μάσκα ενώ περιόδευε σε μέρη του εργοστασίου.

Αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ μοιράστηκε ένα tweet το οποίο χλεύαζε τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν επειδή φορούσε μάσκα τη Δευτέρα σε τελετή για την Ημέρα Μνήμης, προτρέποντας τον υποψήφιο για την προεδρία των Δημοκρατικών του 2020 να αποκαλέσει τον Τραμπ «απόλυτο ανόητο».

Οι δηλώσεις του Φάουτσι στο CNNi δείχνουν, για άλλη μια φορά, την πιο προσεκτική προσέγγιση που έχει επιδείξει σε σχέση με το άνοιγμα των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των εκκλήσεών του για επιστροφή στην ομαλότητα, ο Τραμπ ζήτησε τα σχολεία να ξανανοίξουν γρήγορα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για ένα «γεμάτο» Ρεπουμπλικανικό συνέδριο τον Αύγουστο.

Ο Φάουτσι έχει εκφράσει επιφυλάξεις ως προς το αν τα πολιτικά συνέδρια θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μεγάλα πλήθη συγκεντρωμένα σε περιορισμένο χώρο, και συνέστησε να περιμένουν να δουν μια «πραγματικά σημαντική μείωση» στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και στις νοσηλείες.

Ερωτηθείς εάν είναι ασφαλές για τα σχολεία να ξανανοίξουν με περιορισμούς ασφαλείας, ο Φάουτσι είπε ότι πρέπει να υπάρχει «κρίση ανάλογα με την κατάσταση στο έδαφος» και ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι μία νόρμα ταιριάζει σε όλους». Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο λοιμωξιολόγος είπε στους νομοθέτες ότι τα σχολεία σε ορισμένα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά το φθινόπωρο και προειδοποίησε ότι το πολύ γρήγορο άνοιγμα των Πολιτειών θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες, με αποτέλεσμα περισσότερα κρούσματα και, αναπόφευκτα, θανάτους - γεγονός που οδήγησε τον Τραμπ να εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή του για τον Φάουτσι.

Ο λοιμωξιολόγος, ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία για ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο εάν «όλα βρίσκονται στη θέση τους». Επιπλέον, εξέφρασε αμφιβολίες για τη χρήση υδροξυχλορωκίνης ως θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Ο Τραμπ, πάλι, ο οποίος αγνοεί συχνά τις υποδείξεις της διοίκησής του, ισχυρίστηκε ότι έπαιρνε καθημερινά δόσεις του φαρμάκου νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι πραγματικά αρκετά προφανή τώρα για την έλλειψη αποτελεσματικότητας για αυτό», δήλωσε ο Φάουτσι στο CNNi για το φάρμακο που έχει πει ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα «ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με το καρδιαγγειακό».

Ο Φάουτσι έχει πει στο παρελθόν ότι η σχέση του με τον Τραμπ δεν είναι αμφισβητούμενη, κάτι το οποίο συμμερίστηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν έχουν εμπλακεί σε εμφανείς καυγάδες.

Fauci says he wears a mask to be a symbol of what 'you should be doing', by Veronica Stracqualursi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ