ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Χονγκ Κονγκ
AP Photo/Mark Schiefelbein

Υπέρ του να προχωρήσει η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη και χώρες της Δύσης φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας και τις ελευθερίες της τάχθηκε σήμερα το κινεζικό κοινοβούλιο.

Η Κίνα λέει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.

Στο Χονγκ Κονγκ είχαν ήδη αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών καθώς οι νομοθέτες της μητρόπολης συζητούσαν έναν άλλο νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό εθνικό ύμνο, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις με στόχο να διατηρηθεί η αυτονομία της πόλης.

Επεισόδια και συλλήψεις

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο για να τραγουδήσουν συνθήματα, αλλά δεν υπήρξε επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων όταν η αστυνομία προχώρησε σε 360 συλλήψεις καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι με το νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο και τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που πρότεινε η Κίνα.

Πέρυσι, η πόλη συνταράχθηκε για μήνες από συχνά βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας εξαιτίας της προσπάθειας να εισαχθεί ένας νόμος, που στη συνέχεια αποσύρθηκε, για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο νόμος της κινεζικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ τροφοδοτεί φόβους στην ίδια τη μητρόπολη και έξω από αυτή ότι το Πεκίνο επιβάλλει την εξουσία του και διαβρώνει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει η πρώην βρετανική αποικία βάσει του μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» από τότε που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Τα μέλη του κινεζικού Κοινοβουλίου, του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, που συνεδριάζουν στο Μέγαρο του Λαού, ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 2.878 ψήφοι υπέρ, με 1 κατά, και 6 αποχές.

Οι λεπτομέρειες του νόμου πρόκειται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο.

Οι κινεζικές αρχές και η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την αυτονομία της πόλης και ότι ο νέος νόμος θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

«Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εξέλιξη αυτή και τις επιπτώσεις της σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Λι Κετσιάνγκ: Κίνα και ΗΠΑ να διαχειριστούν τις διαφορές τους

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης και να διαχειριστούν τις διαφορές τους, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σημειώνοντας ότι η αποσύνδεση των οικονομιών τους δεν είναι καλή για τον κόσμο.

«Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να σεβαστούν η μία την άλλη και να αναπτύξουν μια σχέση βασισμένη στην ισότητα, να σεβαστούν η μία τα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες της άλλης και να αγκαλιάσουν τη συνεργασία», δήλωσε ο Λι στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου.

Ο Λι δήλωσε επίσης ότι ο νόμος για την εθνική ασφάλεια, τον οποίο το κινεζικό Κοινοβούλιο ψήφισε να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, θα ωφελήσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία της μητρόπολης.

Η Κίνα θα προσπαθήσει να έχει θετική οικονομική ανάπτυξη για να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού φέτος, παρόλο που δεν έθεσε στόχο για την ανάπτυξή της, δήλωσε ο Λι, υποσχόμενος περισσότερη στήριξη εάν η οικονομία αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα.

Πομπέο: Το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον αυτονομία από την Κίνα

Η Κίνα δεν χρειάζεται ένα μαζικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, αλλά η ανάπτυξη παραμένει σημαντική και η ρευστότητα θα αυξηθεί διότι «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα».

Ο Λι τόνισε ότι το βάρος στη χάραξη της πολιτικής έχει στραφεί στη διασφάλιση της σταθερότητας στην απασχόληση, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, το ξένο εμπόριο, τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις και τις προσδοκίες της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ