ΚΟΣΜΟΣ

Ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κούβα τον Μάρτιο

Ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κούβα τον Μάρτιο
REUTERS/Mike Blake

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Κούβα τις επόμενες εβδομάδες, πραγματοποιώντας ένα ιστορικό ταξίδι στην τελευταία χρονιά της θητείας του, που θα σηματοδοτήσει μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, βάζοντας τέλος στο ψυχροπολεμικό κλίμα.

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την επίσκεψη σήμερα, στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων του αμερικανού προέδρου στη Λατινική Αμερική.

Με την επίσκεψη στην Αβάνα, ο Ομπάμα θα πιστωθεί ένα μεγάλο επίτευγμα της εξωτερικής του πολιτικής: την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα και την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων έπειτα από αναστολή τους επί 54 χρόνια.

Ο Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συγκλόνισαν τον κόσμο το Δεκέμβριο του 2014, ανακοινώνοντας ότι οι πρώην αντίπαλοι θα κινηθούν προς την εξομάλυνση των σχέσεων τους.

Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο αψήφησε την έκκληση του Ομπάμα για άρση του εμπάργκο πέντε δεκαετιών και ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε την εκτελεστική εξουσία του για να χαλαρώσει τους εμπορικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, Μάρκ Ρούμπιο και Τέντ Κρούζ, γιοι και οι δύο κουβανών μεταναστών, υπήρξαν έντονα επικριτικοί στο άνοιγμα του στην Κούβα, ελλείψει πολιτικής αλλαγής εκεί.

Μια επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα στα τέλη Μαρτίου θα αντιστοιχεί με την οριστικοποίηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Κολομβία, η οποία ενθαρρύνεται και χρηματοδοτείται από το Κάστρο.

Η κολομβιανή κυβέρνηση και η ομάδα ανταρτών FARC αναμένεται να οριστικοποιήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία έως τις 23 Μαρτίου στην Αβάνα που θα βάλει τέλος στον 50ετή εμφύλιο πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον και η Αβάνα προχώρησαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο το εμπόριο παραμένει υπό καθεστώς περιορισμών,ενώ μεταξύ άλλων περιορισμών, υπάρχει απαγόρευση των αμερικανών τουριστών στο νησί.

Την Τρίτη, αμερικανοί και κουβανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν μια συμφωνία για την αποκατάσταση των αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από μισό αιώνα.
Ο τελευταίος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Κούβα, ήταν ο Κάλβιν Κούλιτζ, το 1928.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ