ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ισραήλ: Ορολογικά τεστ σε 100.000 πολίτες ενόψει ενδεχόμενου δεύτερου κύματος

Κορωνοϊός – Ισραήλ: Ορολογικά τεστ σε 100.000 πολίτες ενόψει ενδεχόμενου δεύτερου κύματος
AP Photo/Ted S. Warren

Οι ισραηλινές Αρχές άρχισαν να πραγματοποιούν ορολογικά τεστ σε 100.000 πολίτες, σε μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες παγκοσμίως για τον εντοπισμό φορέων του ιού που προκαλεί την COVID-19, ενόψει ενός ενδεχόμενου «δεύτερου κύματος» της ασθένειας, δήλωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Αυτά τα τεστ έχουν σκοπό να μετρήσουν «τη συλλογική ανοσία» του ισραηλινού πληθυσμού και να προσδιορίσουν ποιοι είναι περισσότερο πιθανό να προσβληθούν ένα νέο κύμα μόλυνσης.

«Αρχίσαμε (...) και δεν αναμένουμε να απαιτηθεί μεγάλο διάστημα για να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε ενδιαφέρουσες τάσεις», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ Γιάιρ Σίντελ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κλιμακίου παρέμβασης που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί το τέλος της πανδημίας.

Παράλληλα, οι αρχές διεξάγουν τεστ σε ειδικές ομάδες στις «ζώνες κινδύνου» -κυρίως σε συνοικίες υπερορθόδοξων εβραίων, που είναι οι κύριες εστίες της κρίσης στο Ισραήλ- και στο ιατρικό προσωπικό που έχει περιθάλψει ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό.

«Προσπαθούμε να μάθουμε (με αυτά τα τεστ) πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν εκτεθεί στον ιό και πόσοι ανέπτυξαν αντισώματα», υπογραμμίζει ο Σίντελ, ο οποίος είναι επίσης από τους ιδρυτές της aMoon, ενός ισραηλινού ταμείου συμμετοχών που ειδικεύεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της βιοϊατρικής.

Το ζήτημα της ανοσίας αποτελεί πάντα ένα φλέγον θέμα για τη δημόσια διαβούλεση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκτιμά στα τέλη Απριλίου ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» ότι όσοι έχουν μολυνθεί και αναρρώσει προφυλάσσονται από μια νέα μόλυνση.

Οι Αρχές επιτάχυναν τις τελευταίες εβδομάδες τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, επιτρέποντας να επαναλειτουργήσουν σχολεία, χώροι λατρείας, δικαστήρια, εστιατόρια και μπαρ, προκειμένου να επανέλθει η κοινωνία όσο περισσότερο γίνεται σε μία φυσιολογική καθημερινότητα, χωρίς ωστόσο να πάψουν να προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο «δεύτερο κύμα» μόλυνσης τον χειμώνα ή/και νωρίτερα.

Συνολικά οι ισραηλινές Αρχές έχουν αγοράσει 2,5 εκατ. κιτ για αυτά τα διαγνωστικά τεστ, τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού, προκειμένου να διευκολύνουν τη συγκέντρωση αυτών των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με τον δρα Σίντελ.

«Δεν έχω ακούσει να μιλάνε μέχρι σήμερα για μια τόσο σημαντική έρευνα σε εθνικό επίπεδο» κάπου αλλού στον κόσμο, είπε ο δρ Σίντελ, ο οποίος τόνισε πως συναντήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με στελέχη του Λευκού Οίκου και ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν και θα μοιραστούν τα δεδομένα τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, περίπου το 70% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό στο Ισραήλ μολύνθηκαν από ένα στέλεχος που προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το 30% από ένα ευρωπαϊκής προέλευσης, κυρίως από τα στελέχη που μεταδίδονταν στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Χώρα περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, το Ισραήλ κατέγραψε τουλάχιστον 16.800 κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 281 θάνατοι, παρουσιάζοντας ωστόσο μια χαμηλή αναλογία θανάτων (31 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων) σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η αναλογία αυτή εξηγείται κυρίως από τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν από την αρχή της κρίσης και από την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, που επέτρεψε στις υγειονομικές αρχές να παρακολουθούν καθημερινά και από απόσταση ασθενείς, εκτιμούν διάφοροι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένα πράγμα που είναι μοναδικό και έπαιξε επίσης κάποιο ρόλο, είναι το γεγονός πως ο ισραηλινός πληθυσμός είναι συνηθισμένος να περνά από μια κατάσταση ρουτίνας σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανονικά, αυτό δεν οφείλεται στην πανδημία, αλλά επειδή εκτοξεύονται πύραυλοι προς την πλευρά μας», λέει ο Σίντελ, αναφερόμενος τις επιθέσεις με ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας, ο οποίος τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ