ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σημαντική μείωση των νεκρών στην Ιταλία

Κορωνοϊός: Σημαντική μείωση των νεκρών στην Ιταλία
AP

Σημαντική μείωση των νεκρών από κορωνοϊό παρατηρείται στην Ιταλία. Ειδικότερα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 70 άνθρωποι και καταγράφηκαν 593 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα είναι 231.732. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.142 Παράλληλα, 150.604 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στο μεταξύ, 489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 7.379 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 40.118 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες θεραπείας.

Σε σχέση με την Τετάρτη, τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 9 περισσότεροι άνθρωποι. Οι νεκροί είναι 47 λιγότεροι, ενώ θεραπεύθηκαν 1.070 περισσότεροι άνθρωποι.

Στο μεταξύ, το ίδρυμα Gimble, το οποίο προάγει την έρευνα στον τομέα της υγείας, εξέφρασε ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τον καθημερινό απολογισμό της περιφέρειας της Λομβαρδίας και την αξιοπιστία των στοιχείων της. Παράλληλα, το ίδρυμα διατύπωσε την άποψη ότι τρεις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά (Λομβαρδία, Πεδεμόντιο και Λιγουρία) δεν είναι έτοιμες για να επιτρέψουν, στις 3 Ιουνίου, την ελεύθερη διέλευση από και προς την υπόλοιπη χώρα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει αλλοίωση στοιχείων από τους συνεργάτες του και χαρακτήρισε τις κατηγορίες του ιδρύματος Gimble «σοβαρότατες, προσβλητικές και ιδίως αναληθείς».

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε 18χρονο

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, επιστήμονες της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου και κέντρου μεταμοσχεύσεων της ιταλικής συμπρωτεύουσας, προχώρησαν σε πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε 18χρονο ασθενή ο οποίος νοσήσει από μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της covid-19.

Πριν μολυνθεί, ο νέος ήταν απόλυτα υγιής αλλά ο κορωνοϊός προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα. Κατάφερε να επιζήσει αλλά , όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιός σχεδόν «έκαψε» τους πνεύμονές του και η αναπνοή του, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, υποστηριζόταν μηχανικά.

Πριν από δύο εβδομάδες οι Ιταλοί γιατροί κατάφεραν να βρουν συμβατό δότη και προχώρησαν στην αναγκαία μεταμόσχευση. Η μετεγχειρητική πορεία του νέου, μέχρι αυτή την στιγμή, εξελίσσεται ομαλά και οι επιστήμονες του Μιλάνου υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη επιτυχή προσπάθεια αυτού του είδους, σε όλη την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ