ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Πλήγμα για την εμπιστοσύνη της ΕΕ προς την Κίνα η απόφαση για το Χονγκ Κονγκ

Μπορέλ: Πλήγμα για την εμπιστοσύνη της ΕΕ προς την Κίνα η απόφαση για το Χονγκ Κονγκ
Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» σήμερα για τη νομοθεσία της Κίνας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για τα βήματα που κάνει η Κίνα… πιστεύουμε ότι δημιουργεί τον σοβαρό κίνδυνο για υπονόμευση της αρχής "μία χώρα, δύο συστήματα"», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Η σχέση μας με την Κίνα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά αυτή η απόφαση δημιουργεί αμφιβολίες για αυτό», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Οι κυρώσεις «δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων μας με την Κίνα», δήλωσε ο Μπορέλ, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του κινεζικού νόμου.

Το κινεζικό κοινοβούλιο την Πέμπτη τάχθηκε υπέρ του να προχωρήσει η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη και χώρες της Δύσης φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας και τις ελευθερίες της.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.

Οι κινεζικές αρχές και η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την αυτονομία της πόλης και ότι ο νέος νόμος θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

Δένδιας: Σημαντικό να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος

Την ανάγκη να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος με την Κίνα τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη δήλωση που εξέδωσε με το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Εξετάσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «δεδομένου του εύρους των σχέσεων της Ευρώπης με την Κίνα, αλλά και του ειδικού βάρους αμφότερων πλευρών στη διαμόρφωση πολιτικών με παγκόσμια απήχηση, όπως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο εποικοδομητικός διάλογος και να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε, οι 27 ασχολήθηκαν με τις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας «υπό το φως των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 και εν όψει των επερχόμενων Συνόδων, αφ’ ενός μεταξύ ΕΕ-Κίνας που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο και αφ’ ετέρου της Συνόδου Ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ