ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγονται» οι ΗΠΑ: Οργή, διαδηλώσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

«Φλέγονται» οι ΗΠΑ: Οργή, διαδηλώσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ
(AP Photo/Wilfredo Lee)

«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν οι ΗΠΑ, καθώς οι ταραχές μετά τον φόνο ενός μαύρου πολίτη -του Τζορτζ Φλόιντ- επεκτείνονται σε τουλάχιστον 30 πόλεις της χώρας. Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για ακόμη μια φορά για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: τα τελευταία λόγια του Φλόιντ πριν πεθάνει και ενώ ήταν ακινητοποιημένος από αστυνομικούς -ένας εκ των οποίων είχε γονατίσει πάνω στο λαιμό του- αποτελούν το βασικό σύνθημα των διαδηλώσεων, από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια μέχρι το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σικάγο.

Οι πορείες ξεκίνησαν ειρηνικά, ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν επεισόδια, με ορισμένους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να ανάβουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία που «απαντούσε» με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει χθες ότι αν οι διαδηλωτές, που την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ».

AP 20152029080315 1 copy


Διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο / Πηγή: (AP Photo/Evan Vucci)

Αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, ο Τραμπ επεσήμανε ότι:

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης είναι μεγάλη τραγωδία».

Πρόσθεσε, όμως, ότι η μνήμη του Φλόιντ «ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς» και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «συμφιλίωση, όχι μίσος» και να αποδοθεί «δικαιοσύνη», αντί να επικρατεί «χάος».

Χάος στη Μινεάπολη

Οι πλήρεις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της Μινεσότα κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες ταραχών στη Μινεάπολη και στη γειτονική Σεντ Πολ.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη (…) Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις.

AP 20152111114293


Διαδηλωτής με λουλούδια στο χέρι στη Μινεάπολη / Πηγή: (AP Photo/John Minchillo)

Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε επίσης «ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα».

Εθνική δυσαρέσκεια

Ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων εκτίμησαν ότι η σύλληψη και ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς πυροδότησε την οργή που υποβόσκει εδώ και καιρό στη Μινεάπολη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ για τον ρατσισμό που επικρατεί στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης.

Όμως οι ταραχές που εξαπλώθηκαν πάρα πολύ γρήγορα συμπίπτουν και με μια βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

AP 20152136929300 1 copy


Πυροτέχνημα σκάει στα πόδια αστυνομικών στην Ουάσινγκτον / Πηγή: (AP Photo/Alex Brandon)

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους η Ατλάντα, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφια, το Ντένβερ, το Σινσινάτι, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον, το Κεντάκι και η Λούισβιλ.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Ντάλας, το Σικάγο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ.

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση το Πεντάγωνο έθεσε στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

«Θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν»

Η οργή για τον φόνο του Φλόιντ είναι εκτεταμένη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Σικάγο για δεύτερη ημέρα. Εικόνες που τραβήχτηκαν από κινητό δείχνουν διαδηλωτές να ανατρέπουν ένα SUV, να πυρπολούν ένα περιπολικό, έναν άνθρωπο να καίει την αμερικανική σημαία και κάποια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης περιπολικό πέρασε μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους για δεύτερη ημέρα, αφού την Παρασκευή έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις.

«Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν», κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη συνοικία Φέρφαξ, όπου πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στο στούντιο CBS Television City, όμως απωθήθηκαν από την αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ