ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του Dragon

SpaceX: Έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του Dragon
NASA TV via AP

Το πλήρωμα του Dragon, μετά από την επιτυχή εκτόξευση του διαστημοπλοίου της SpaceX το Σάββατο, έφτασε μετά από μια ημέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

H SpaceX είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία την οποία εμπιστεύθηκε η Nasa μία τόσο σημαντική αποστολή. Είναι η πρώτη φορά επίσης από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

Οι αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χέρλεϊ κατάφεραν να γράψουν ιστορία.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ο πύραυλος Falcon 9 απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) το Σάββατο.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σημειώνεται πως την εκτόξευση παρακολούθησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

AP 20151712844170

AP Photo/Alex Brandon

Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο για το Space X του Έλον Μασκ, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια εμπορική αεροδιαστημική εταιρεία μεταφέρει ανθρώπους στην τροχιά της Γης.

Η NASA και οι οπαδοί του διαστήματος περίμεναν σχεδόν μια δεκαετία για αυτό το ορόσημο, που θα σημάνει την επιστροφή των Αμερικανών στις επανδρωμένες εκτοξεύσεις.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δαπανήσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια στη SpaceX για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη λειτουργία της επαναχρησιμοποιήσιμης κάψουλάς της για έξι μελλοντικά διαστημικά μετ 'επιστροφής διαστημικά ταξίδια.

Το πρόγραμμα συνάντησε πολλές καθυστερήσεις, εκρήξεις, προβλήματα με το αλεξίπτωτο, αλλά η SpaceX υπερίσχυσε στο τέλος του αεροπορικού γίγαντα Boeing, ο οποίος επένδυσε για την κατασκευή μιας κάψουλας (του Starliner), η οποία ακόμα δεν είναι έτοιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ