ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θέλει να ορίσει ως «τρομοκρατικό» το κίνημα Antifa στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ θέλει να ορίσει ως «τρομοκρατικό» το κίνημα Antifa στις ΗΠΑ
AP Photo/Patrick Semansky

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πρόκειται να ορίσει «τρομοκρατικό», το αντιφαστικό κίνημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει στο κίνημα Antifa και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Το λήμμα Antifa, όπως εξηγεί το CNNi, είναι συντομογραφία της λέξης αντιφασίστες (anti-fascists) που περιγράφει μια ευρεία ομάδα ανθρώπων των οποίων οι πολιτικές πεποιθήσεις κλίνουν προς τα αριστερά, «όχι όμως προς το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ».

Με σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο Τραμπ συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας που κατάφεραν να ελέγξουν το βράδυ του Σαββάτου την κατάσταση στην Μινεάπολη.

«Οι αναρχικοί υπό την ηγεσία κυρίως του Antifa ελέγχθηκαν γρήγορα. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον δήμαρχο από την πρώτη νύκτα και δεν θα είχε υπάρξει πρόβλημα».

Αναφερόταν στο Τζέικομπ Φρέι, τον δημοκρατικό δήμαρχο της Μινεάπολης από όπου ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια των αστυνομικών. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον δήμαρχο «ριζοσπάστη αριστερό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το FBI έχει επιφορτισθεί με την ταυτοποίηση των οργανωτών των ταραχών.

«Η βία που οργανώνεται και διαπράττεται από το Antifa και άλλες παρόμοιες οργανώσεις...συνιστά εσωτερική τρομοκρατία και θα αντιμετωπισθεί ως τέτοια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιτέθηκε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνοντας λόγο για «fake news και για πολύ κακούς ανθρώπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ