ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Δραματικό τετ-α-τετ του αδελφού του νεκρού με την αστυνομία της Μινεάπολης

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Δραματικό τετ-α-τετ του αδελφού του νεκρού με την αστυνομία της Μινεάπολης
Screen Grab/Twitter

Την πρώτη τους απευθείας επικοινωνία είχαν σήμερα η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ με τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, από όπου προέρχονταν οι τέσσερις αστυνομικοί που σκότωσαν τον 46χρονο άοπλο μαύρο πολίτη, προκαλώντας οργισμένο κύμα διαδηλώσεων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Η «συνάντηση» των δύο πλευρών έγινε στον τηλεοπτικό «αέρα» της ειδικής εκπομπής του CNNi «Δεν μπορώ να αναπνεύσω: Μαύροι Άνδρες που Ζουν και Πεθαίνουν στην Αμερική», η οποία καλύπτει την οργή και τα επεισόδια που ακολούθησαν τον φρικτό θάνατο του 46χρονου από τα χέρια λευκών αστυνομικών.

Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φίλονις Φλόιντ, ρώτησε τον επικεφαλής της αστυνομίας Μεντάρια Αρραντόνο αν θα συλλάβει τους υπεύθυνους αστυνομικούς και αν θα αποδώσει δικαιοσύνη για το θάνατο του αδελφού του.

Απευθυνόμενος προς τον Φίλονις Φλόιντ, ο Αραντόντο είπε ότι αυτές οι αποφάσεις έρχονται κατευθείαν από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε μια χαρακτηριστική κίνηση ένδειξης σεβασμού, ο αξιωματούχος της αστυνομίας έβγαζε το καπέλο του κάθε φορά που απευθυνόταν στην οικογένεια Φλόιντ, ενώ επισήμανε ότι εκείνοι που στέκονται σιωπηλοί μπροστά στην αδικία είναι συνένοχοι.

«Το να μένεις σιωπηλός ή να μην παρεμβαίνεις, για μένα σε κάνει συνένοχο», λέει ο Αραντόντο. «Η απόφασή μου να απολύσω και τους τέσσερις αστυνομικούς δεν βασιζόταν σε κάποιου είδους ιεραρχίας. Ο κ. Φλόιντ πέθανε στα χέρια μας».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Μπεν Κραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνάντησης παρηγορούσε τον Φίλονις, ευχαρίστησε τον Αραντόντο.

«Έδειξε μεγάλο σεβασμό απέναντι στην οικογένεια και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό», λέει ο Κραμπ. «Αυτή η οικογένεια πονάει βαθιά… Και είναι ανάγκη αυτοί οι αστυνομικοί να συλληφθούν».

Ταραχές για 6η νύχτα

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, με αφορμή τη δολοφονία του άοπλου, μαύρου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκαν και σήμερα.

Οργισμένοι Αμερικανοί ξεχύθηκαν για έκτη ημέρα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Οι τοπικές Αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις των ΗΠΑ ενώ σε 15 πολιτείες, αλλά και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, έχει ενεργοποιηθεί η Εθνοφρουρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ