ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Στο φως νέο βίντεο - Τον χτυπούσαν και μέσα στο περιπολικό

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Στο φως νέο βίντεο  - Τον χτυπούσαν και μέσα στο περιπολικό
Screen Grab/YouTube

Καινούρια στοιχεία για τον τρόπο που έδρασαν οι τέσσερις αστυνομικοί πριν ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ πέσει θύμα της ρατσιστικής δολοφονικής μανίας του Ντέρεκ Τσόβιν έρχονται στο φως, μέσα από ένα νέο βίντεο που  ήρθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες.  

Το βίντεο που αποκάλυψε ο ακτιβιστής Σον Κινγκ έχει καταγράψει τι συνέβη πριν ο Φλόιντ βρεθεί στο έδαφος και τον Σόβιν να τον πνίγει με το γόνατό του στο λαιμό επί οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, από τα οποία δύο λεπτά και 53 δευτερόλεπτα ο Φλόιντ δεν έδειχνε να αντιδρά καθόλου.

Σύμφωνα με τον Κινγκ, ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να χτυπάει τον Φλόιντ ενώ αυτός ήταν ακόμα μέσα στο περιπολικό.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί βγάζουν έξω τον άοπλο και ακινητοποιημένο με χειροπέδες Φλόιντ, για να ακολουθήσει, πίσω από το περιπολικό της αστυνομίας, ο πνιγμός του από τον Σόβιν . Υπενθυμίζεται ότι ο Τσόβιν έχει συλληφθεί και κατηγορείται για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού και από αμέλεια ενώ οι άλλοι τρεις αστυνομικοί παραμένουν ελεύθεροι.

Την Κυριακή το απόγευμα, ο Σόβιν μεταφέρθηκε στην κρατική φυλακή στο Oak Park Heights της Μινεσότα, αφού πρώτα άλλαξε άλλες δύο φυλακές υπό τον φόβο επεισοδίων αλλά και του νέου κορωνοϊού.

Η πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουνίου.

«Συνάντηση» αδελφού Φλόιντ με την αστυνομία της Μινεσότα

Εν τω μεταξύ, την πρώτη τους απευθείας επικοινωνία είχαν σήμερα η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ με τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, από όπου προέρχονταν οι τέσσερις αστυνομικοί που σκότωσαν τον 46χρονο άοπλο μαύρο πολίτη, προκαλώντας οργισμένο κύμα διαδηλώσεων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Η «συνάντηση» των δύο πλευρών έγινε στον τηλεοπτικό «αέρα» της ειδικής εκπομπής του CNNi «Δεν μπορώ να αναπνεύσω: Μαύροι Άνδρες που Ζουν και Πεθαίνουν στην Αμερική», η οποία καλύπτει την οργή και τα επεισόδια που ακολούθησαν τον φρικτό θάνατο του 46χρονου από τα χέρια λευκών αστυνομικών.

Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φίλονις Φλόιντ, ρώτησε τον επικεφαλής της αστυνομίας Μεντάρια Αρραντόνο αν θα συλλάβει τους υπεύθυνους αστυνομικούς και αν θα αποδώσει δικαιοσύνη για το θάνατο του αδελφού του.

Απευθυνόμενος προς τον Φίλονις Φλόιντ, ο Αραντόντο είπε ότι αυτές οι αποφάσεις έρχονται κατευθείαν από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε μια χαρακτηριστική κίνηση ένδειξης σεβασμού, ο αξιωματούχος της αστυνομίας έβγαζε το καπέλο του κάθε φορά που απευθυνόταν στην οικογένεια Φλόιντ, ενώ επισήμανε ότι εκείνοι που στέκονται σιωπηλοί μπροστά στην αδικία είναι συνένοχοι.

«Το να μένεις σιωπηλός ή να μην παρεμβαίνεις, για μένα σε κάνει συνένοχο», λέει ο Αραντόντο. «Η απόφασή μου να απολύσω και τους τέσσερις αστυνομικούς δεν βασιζόταν σε κάποιου είδους ιεραρχίας. Ο κ. Φλόιντ πέθανε στα χέρια μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ