ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για πρωτοσέλιδο ολλανδικού περιοδικού: «Όχι άλλα λεφτά στον ευρωπαϊκό νότο»

Οργή για πρωτοσέλιδο ολλανδικού περιοδικού: «Όχι άλλα λεφτά στον ευρωπαϊκό νότο»
AP Photo/Manu Fernandez

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο του ολλανδικού περιοδικού Elsevier Weekblad με τίτλο «Όχι άλλα λεφτά στον ευρωπαϊκό νότο, που απεικονίζει τους βορειοευρωπαίους ως σοβαρούς και σκληρά εργαζόμενους και τους νοτιοευρωπαίους -μεταξύ των οποίων και ένας "Έλληνας" με μουστάκι και τάβλι- να είναι "αραχτοί"».

Το δημοσίευμα ασκεί κριτική στην πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν για ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 500 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και ισχυρίζεται ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν είναι φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή πρόσβαση σε χρήματα.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «μύθους» περί «φτωχού νότου», γράφοντας, μεταξύ άλλων ότι οι «κύριες» νότιες χώρες, η Γαλλία και η Ιταλία, δεν είναι φτωχές, καθώς οι πολίτες τους κατά μέσο όρο είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς και λίγο μόνο φτωχότεροι από τους Ολλανδούς.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό επικαλείται ετήσια περουσιακά στοιχεία χωρών από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και συμπεραίνει ότι «οι Γερμανοί είναι κατά μέσο όρο φτωχότεροι από τους Γάλλους και τους Ιταλούς, οι Ολλανδοί είναι λίγο πιο πλούσιοι». «Τα χρέη στη Βόρεια Ευρώπη δεν είναι επίσης χαμηλότερα από ό,τι στη Νότια Ευρώπη», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι το Elsevier Weekblad είναι ένα ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό ειδησεογραφικού και πολιτικού περιεχομένου, σε ύφος παρόμοιο με αυτό του γερμανικού Focus και του αμερικανικού Time, και εκφράζει γενικότερα συντηρητικές απόψεις. Το πρωτοσέλιδο έχει προκαλέσει την οργή πολλών χρηστών στο Twitter που εκτός όλων των άλλων ζητούν την παρέμβαση της ολλανδικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ