ΚΟΣΜΟΣ

Η άλλη πλευρά: Αστυνομικοί αγκαλιάζουν και γονατίζουν μπροστά σε διαδηλωτές

Η άλλη πλευρά: Αστυνομικοί αγκαλιάζουν και γονατίζουν μπροστά σε διαδηλωτές
AP Photo/John Bazemore

Μπορεί η δολοφονική μανία ενός λευκού αστυνομικού απέναντι σε έναν άοπλο μαύρο πολίτη να ήταν εκείνη που προκάλεσε το απίστευτο κύμα αγανάκτησης και βίας την τελευταία εβδομάδα τις ΗΠΑ, ωστόσο εικόνες και βίντεο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν ότι δεν διακατέχονται όλα τα όργανα της τάξης από ρατσιστικό μένος. 

Πολλές φορές τον πρώτο λόγο έχει η αλληλεγγύη.

Οι εικόνα αστυνομικών να αγκαλιάζουν διαδηλωτές εν μέσω οργισμένων διαδηλώσεων ή αστυνομικών να γονατίζουν σε ένδειξη σεβασμού αλλά και αναγνώρισης της αχρείαστης άσκησης βίας είναι συγκινητικές.

Όπως συγκινητική ήταν και η κίνηση του επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, στο οποίο εργάζονταν οι τέσσερεις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ, να βγάζει το καπέλο του σε ένδειξη σεβασμού κάθε φορά που απευθυνόταν στον αδελφό του θύματος, κατά την επικοινωνία που είχαν, την Δευτέρα», στον τηλεοπτικό αέρα του CNNi.

Σκηνές αλληλεγγύης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών εκτυλίχθηκαν στο Κεντάκι, την Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη και αλλού, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν κανάλια επικοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ