ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Διαφοροποιείται από τον Τραμπ ο υπουργός Άμυνας

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Διαφοροποιείται από τον Τραμπ ο υπουργός Άμυνας
AP Photo/Alex Brandon

O Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ τάχθηκε κατά της ανάπτυξης στρατού για την αποκλιμάκωση των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλες τις ΗΠΑ τη χώρα μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, δηλώνοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις επιβολής του νόμου μόνο ως έσχατη λύση.

Ο Έσπερ τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε τώρα σε μια από αυτές τις καταστάσεις», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί ανάπτυξης στρατού για την επιβολή της τάξης.

«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Έσπερ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε χθες καθώς μίλησε για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε επίσης ότι ήταν λάθος η εμφάνισή του τη Δευτέρα δίπλα στον Τραμπ, ο οποίος φωτογραφήθηκε μπροστά από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών με δακρυγόνα, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικ και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές», επισήμανε.

«Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι».

epser trump


AP Photo/Patrick Semansky

Μια ανώτερη ρεπουμπλικανική πηγή είπε στο CNNi ότι υπάρχει μια εν εξελίξει ένταση που αφορά τον Έσπερ και πως «ο Τραμπ δεν σέβεται τον αρχηγό της άμυνας του».

H εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλεϊ Μακενάνι, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Έσπερ είπε:

«Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την αποκλειστική εξουσία να επικαλεστεί τον Insurrection Act (σ.σ. Νόμος περί Εξεγέρσεων)».

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον Έσπερ, η Μακενάνι απάντησε στους δημοσιογράφους:

«Αν χάσει την εμπιστοσύνη του στον Έσπερ, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε. Αυτή τη στιγμή ο υπουργός Άμυνας Έσπερ είναι ακόμα υπουργός Άμυνας»

H επίκληση του ομοσπονδιακού νόμου του 1807, Insurrection Act (Νόμος περί Εξεγέρσεων) μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και προβλέπεται χρήση εν ενεργεία στρατιωτών ή μελών της Εθνοφρουράς για την επιβολή μέτρων τάξης.

Σύμφωνα με το CNNi επίκληση στον συγκεκριμένο νόμο είχε γίνει τη δεκαετία του 1950 για την επιβολή του νόμων περί άρσης των φυλετικών διακρίσεων, αφού σε αρκετές Πολιτείες του αμερικανού Νότου υπήρχαν αντιδράσεις. Επίσης έγινε τη δεκαετία του 1960 για την καταστολή των εξεγέρσεων στο Ντιτρόιτ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου δεν έχει γίνει επίκληση μετά το 1992 οπότε είχαν ξεσπάσει αιματηρές ταραχές στο Λος Άντζελες, μετά την αθώωση τεσσάρων λευκών αστυνομικών που είχαν ξυλοκοπήσει άγρια τον Αφροαμερικανό Ρόντνεϊ Κινγκ, παρά το σοβαρό τεκμήριο ενός βίντεο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

6ος στόλος: Σεβασμός, αξιοπρέπεια και κοινωνική ένταξη

O 6ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του προς όλους όσους υπηρετούν -ανεξαρτήτου αξιώματος- σχετικά με τις πορείες διαμαρτυρίας και τα βία επεισόδια που διαδραματίζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά τη δολοφονία Φλόιντ αναφέρει:

«Καταλύτης για την παρούσα κατάσταση μπορεί να έχει υπάρξει ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η οργή που έχει ξεσπάσει από τον θάνατό του έχει βαθύτερες ρίζες σε πολλές κοινότητες του μεγάλου μας έθνους.

Σας ενθαρρύνουμε να έχετε το σθένος να συζητήσετε την κατάσταση αυτή που εγείρει μείζονες προκλήσεις με τους συναδέλφους σας, ώστε όλοι να καταλάβουμε καλύτερα τις ανησυχίες αλλά και να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε ώστε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μόνιμες λύσεις.

Είναι επίσης καιρός για τον καθένα από εμάς να διπλασιάσουμε τις προσωπικές μας προσπάθειες, να δημιουργήσουμε -και να διασφαλίσουμε- ένα κλίμα και μια κουλτούρα που βασίζεται στον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ένταξη σε κάθε "γωνιά" του οργανισμού μας. Στο πιο βασικό επίπεδο, η δύναμη του Ναυτικού μας είναι οι άνθρωποι μας. Είμαστε η ισχυρότερη ομάδα του Ναυτικού στον κόσμο λόγω της πολυμορφίας, επειδή εκτιμούμε τη συμβολή του κάθε ατόμου και τους ενδυναμώνουμε για να είναι ο καλύτερος τους εαυτός, και επειδή αντιμετωπίζουμε τους άλλους με τον τρόπο που θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν.

Η μεροληψία, η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στην ομάδα μας.

Ο Μάρτιν Λουθερ Κινγκ είπε ότι "ο χρόνος είναι πάντα σωστός για να κάνουμε αυτό που είναι σωστό". Σήμερα, και κάθε μέρα, το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε στις βασικές αξίες μας της τιμής, του θάρρους και της δέσμευσης, να δώσουμε το παράδειγμα και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη σε όλη την ομάδα μας. Στην υπηρεσία προς το έθνος μας, εμπιστευόμαστε τη ζωή μας ο ένας στον άλλο, κάθε μέρα. Το θεμέλιο της υπηρεσίας μας είναι η εμπιστοσύνη. Πρέπει να εξαλείψουμε οποιαδήποτε στάση ή συμπεριφορά που καταστρέφει αυτούς τους δεσμούς εμπιστοσύνης. Οι ενέργειές μας πρέπει να αποδείξουν ότι τηρούμε τις πιο υπεύθυνες ευθύνες μας για τους συνεργάτες μας και το έθνος.

Ως Αμερικανοί που υπηρετούν στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύουμε ένα φάρο ελπίδας, ελευθερίας και δημοκρατίας σε ανθρώπους σε χώρες της περιοχής μας. Ας συνεχίσουμε να είμαστε αυτό το φως που λάμπει λαμπρά για αυτούς - και για τον εαυτό μας».

Αλλάζουν οι κατηγορίες στον Σόβιν - Διώκονται οι υπόλοιποι αστυνομικοί

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κιθ Έλισον, πρόκειται να αναβαθμίσει τις κατηγορίες κατά του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης που γονάτισε πάνω στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Σόβιν, καθώς επίσης και να διευρύνει το κατηγορητήριο.

Συγκεκριμένα κατά των άλλων τριών αστυνομικών που ήταν παρόντες στη δολοφονία, θα απαγγελθούν κατηγορίες για συναυτουργία, συνέργεια και υποκίνηση σε δολοφονία, σύμφωνα με πηγές από νομικούς κύκλους που σχετίζονται με την υπόθεση.

O -πρώην πλέον- αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος φαίνεται σε βίντεο που λήφθηκε την 25η Μαΐου να πιέζει με το γόνατό του το λαιμό του Φλόιντ ενώ αυτός παρακαλούσε να χαλαρώσει την πίεση λέγοντας ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, θα κατηγορηθεί τελικά για φόνο δευτέρου βαθμού.

Οι άλλοι τρεις λευκοί αστυνομικοί που ήταν παρόντες Του Θάο, Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Λέιν- θα κατηγορηθούν τελικά για συνέργεια και υποκίνηση σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια «γλυκόπικρη στιγμή» και ήταν «πολύ ικανοποιημένοι» που ο Έλισον αναβάθμισε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο για δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια έγινε πριν η σορός του Τζορτζ Φλόιντ αναπαυθεί», τόνισε ο Κραμπ σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξη του στο CNNi, ο Κραμπ πρόσθεσε πως ειπώθηκε στην οικογένεια Φλόιντ ότι η έρευνα συνεχίζεται και πως οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν ξανά.

«Η οικογένεια πιστεύει ότι ο Σόβιν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σόβιν συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή και αρχικά κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ο 44χρονος Σόβιν αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Ο Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια. Όπως μετέδωσε το CNNi, o πρώην αστυνομικός Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ τέθηκε υπό κράτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ