ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 11η νύχτα διαδηλώσεων - Μαζικές συγκεντρώσεις σήμερα

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 11η νύχτα διαδηλώσεων - Μαζικές συγκεντρώσεις σήμερα
AP Photo/Seth Wenig

Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους πολλών πόλεων για 11η συνεχή νύχτα για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου μαύρου πολίτη, ο οποίος στις 25 Μαΐου, αν και άοπλος, δολοφονήθηκε βάναυσα από λευκό αστυνομικό ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Στο Μανχάταν, αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 18 διαδηλωτές, επειδή βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί.

Παρά τις κατά τόπους μικροεντάσεις, η βραδιά κύλισε σχετικά ήρεμα, ίσως για πρώτο βράδυ μετά από 10 ημέρες ταραχών.

Σημαντικές συγκεντρώσεις ωστόσο έχουν προαναγγελθεί για σήμερα σε πολλές αμερικανικές πόλεις, κυρίως στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και την Ουάσινγκτον, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα μαζικές συγκεντρώσεις κατά των φυλετικών ανισοτήτων και της αστυνομικής βίας, δικαστής Περιφερειακού Δικαστηρίου διέταξε χθες, Παρασκευή, την αστυνομία του Ντένβερ να σταματήσει να χρησιμοποιεί δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και άλλα «μη θανατηφόρα» μέσα, όπως χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εναντίον διαδηλωτών στην πόλη.

Η προσωρινή δικαστική εντολή εκδόθηκε ως απάντηση σε αγωγή την οποία κατέθεσαν προχθές, Πέμπτη, στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντένβερ διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για χρήση υπερβολικής βίας από αστυνομικούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Νέα επιμνημόσυνη τελετή για τον Φλόιντ

Μετά την πρώτη συγκινητική τελετή που έγινε προχθές, Πέμπτη, στη Μινεάπολις, ένας δεύτερος φόρος τιμής θα αποδοθεί σήμερα σ' αυτόν τον 46χρονο Αφροαμερικανό. Η νέα τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Ρέιφορντ, τη γενέτειρα του Τζορτζ Φλόιντ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Συγνώμη από τον επικεφαλής του ΝFL

Ο επικεφαλής της επαγγελματικής ένωσης του αμερικανικού φουτμπόλ (NFL) Ρότζερ Γκούντελ ζήτησε χθες, Παρασκευή, συγγνώμη επειδή δεν άκουσε νωρίτερα τους παίκτες που ζητούσαν από την ένωση να καταδικάσει τον ρατσισμό και να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατύπωνε και πάλι επικρίσεις εναντίον των διαδηλωτών που γονατίζουν στη διάρκεια του εθνικού ύμνου, αφού ο παίκτης της NFL Ντρου Μπρις ζήτησε συγγνώμη για τα αρνητικά σχόλια που είχε κάνει σχετικά με την πρακτική αυτή.

«Ήταν μια περίοδος δύσκολη για τη χώρα μας. Ιδιαίτερα για τους μαύρους της χώρας μας. Εμείς, η NFL, καταδικάζουμε τον ρατσισμό και τη συστηματική καταπίεση των μαύρων. Εμείς, η NFL, αναγνωρίζουμε πως είχαμε άδικο να μην ακούσουμε νωρίτερα τους παίκτες της ένωσης. Εμείς, η NFL, ενθαρρύνουμε όλους να εκφραστούν και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά», αναφέρει ο Ρότζερ Γκούντελ σε μήνυμά του που διανεμήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εμείς, η NFL, πιστέυουμε πως η ζωή των μαύρων μετράει», προσθέτει στο μήνυμά του, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «Black Lives Matter».

Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος της επαγγελματικής ένωσης του αμερικανικού φουτμπόλ, η οποία στην αντίδρασή της μετά το τραγικό γεγονός, που συνέβη στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολις, δεν έκανε καμιά αναφορά στον ρατσισμό ούτε στην αστυνομική βαναυσότητα.

Προχθές, Πέμπτη, πολλοί σταρ της NFL έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απαιτούσαν από την NFL να καταδικάσει τις ρατσιστικές βιαιότητες και να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες.

«Πόσες φορές πρέπει να σας ζητήσουμε να ακούσετε τους παίκτες σας;», ρωτάει στο βίντεο ο Τάιραν Μάθιου (της ομάδας Chiefs του Κάνσας Σίτι). «Τι χρειάζεται;», συνεχίζει ο Ντιάντρε Χόπκινς (Arizona Cardinals), «για να δολοφονηθεί ένας από εμάς από την αστυνομική βαναυσότητα;», συμπληρώνει ο Τζάρβις Λάντρι (Browns).

Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε και πάλι χθες, Παρασκευή, τους παίκτες που γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου αφού ο κουόρτερμπακ της NFL Ντρου Μπρις ζήτησε προχθες, Πέμπτη, συγγνώμη για προηγούμενη δήλωσή του ότι «δεν θα συμφωνήσει ποτέ με όποιον δεν σέβεται τη σημαία». Ο Μπρις είπε πως η δήλωσή του αυτή «φανέρωνε έλλειψη κάθε είδους συμπόνιας και ενσυναίσθησης».

Ο παίκτης της NFL Κόλιν Κέπερνικ ήταν αυτός που είχε πρώτος γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ πριν από έναν αγώνα και έγινε έτσι σύμβολο της μάχης για φυλετική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έγραψε χθες στο Twitter πως ο Μπρις «δεν θα έπρεπε να είχε πάρει πίσω την αρχική στάση του».

«Πρέπει να στεκόμαστε ευθυτενείς, ιδανικά αποδίδοντας τιμή ή με το χέρι στην καρδιά», έγραψε ο Τραμπ. «Υπάρχουν άλλα πράγματα για τα οποία μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε, αλλά όχι η Σπουδαία Αμερικανική Σημαία -- ΟΧΙ ΓΟΝΑΤΙΣΜΑ!».

Τα αρχικά σχόλια του Μπρις είχαν προκαλέσει τον θυμό κορυφαίων αθλητών, οι οποίοι είχαν αντιδράσει στην εξίσωση εκ μέρους του της διαμαρτυρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ